85% от туморите на главата и шията са свързани с тютюнопушене

OFFNews 21 септември 2020 в 16:38 1863 0

85% от туморите на главата и шията са свързани с употребата на тютюн, показва статистиката на заболеваемостта, съобщават от Портал на пациента. От  21.09 до 27.09. се отбелязва Европейската седмица за профилактика на тези заболявания.

Туморите на главата и шията представляват около 4% от всички ракови заболявания. Хората на възраст над 40 години са изложени на по-висок риск. В световен план броят на регистрираните тумори на главата и шията расте. Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса.

Ранното диагностициране на рака на главата и шията дава много добра прогноза за състоянието на пациента и постигане на продължителна ремисия.

Рискови фактори

В особено голям риск са хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст по една кутия на ден. Пасивното тютюнопушене също увеличава вероятността от поява на такова заболяване.

Вторият важен рисков фактор е алкохолът. Когато тютюнопушенето и употребата на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки че тялото има естествената склонност винаги да се възстановява и регенерира, тези механизми спират да действат след известно време и се развива рак. Хората, които редовно употребяват или са употребявали алкохол и тютюневи изделия, трябва да се преглеждат най-малко веднъж годишно.

Мъжете са 2 до 3 пъти по-склонни от жените да развият рак на главата и шията. Въпреки това, честотата при жените се увеличава от няколко десетилетия, поради увеличаване на броя на пушачките.

Лошата грижа за устата и зъбите също се посочва като рисков фактор.

Лошо хранене. Диетата с ниско съдържание на витамини А и В също може да постави в рисковата група.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и ларингофарингеален рефлукс (LPRD). Рефлуксът на стомашната киселина в горните дихателни пътища и гърлото е предразполагащ фактор.

Слабата имунна система може да повиши риска от тумори на главата и шията.

Оралните ракови заболявания могат да бъдат свързани с полово предаван human papillomavirus/HPV (човешки папиломен вирус). Възможно е заразяването да се случи при орален полов акт. Вирусът може да засегне устата, езика или гърлото, и и да се превърне в една от причините за тумори в устната кухина.

В последните години се наблюдава негативна тенденция ракът на главата и шията да се диагностицира при млади хора, които водят здравословен начин на живот, не пият и не пушат, но са с установена HPV инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови