830 джипита ще трябва да прекратят дейността си, ако не специализират

Лилия Христова 06 февруари 2014 в 14:33 3147 1

830 джипита ще трябва да прекратят дейността си, ако не се специализират

18% от общопрактикуващите лекари у нас или общо 830 джипита, работят без да имат специалност, а 40% са в различен етап на специализация.

Според Закона за здравето всички общопрактикуващи лекари, които няма придобита специалност по Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, трябва да прекратят дейността си до юни тази година, съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  доц. Любомир Киров пред "Дарик".

За да не се стига до спирането на толкова голям брой лекарски практики от сдружението предлагат промени в закона, с които срокът за всички лекари в процес на специализация или желаещи да специализират да бъде удължен.

„Цифрите са тези - 41% с придобита специалност, 41% - зачислени и остават 18%, които са около 830 души от общия брой на общопрактикуващите лекари. Проблемите с тези, които са зачислени, са, че някои нямат достатъчно време да приключат специализацията си. Отделно вече тези, които нямат и не са зачислени за специалност, трябва да се зачислят. Знам, че ще има негодувание от колеги, които по една или друга причина не искат да специализират, защото така е по-лесно, но в крайна сметка голямата част от нашата професионална група има специалности и специализира. Всички трябва да се зачислят и да специализират. Защото ще има рев и вой: „Ама ние сме работили 15 години, защо трябва да се учим, като си можем". Не е така. Как можаха 80% да се учат, а вие не", аргументира се доц. Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови