83% от ваксините срещу COVID-19 са в най-богатите страни

OFFNews 13 май 2021 в 17:10 756 0

Най-богатите държави в света разполагат с 83% от ваксините срещу коронавирус. Страните с ниски и средни доходи, в които живее над половината население на Земята, притежават само 17% процента от всички ваксини. 

Тези данни огласи днес в Женева на Глобалния форум за изследвания и иновации генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде БТА.

"Най-богатите страни получиха 83 на сто от ваксините. Същевременно държавите със средни и ниски доходи получиха едва 17 на сто, независимо че именно в тях живее над половината население на Земята", каза той.

По думите му СЗО "прави всичко възможно, за да реши проблема с неравенството в рамките на механизма Ковакс и други глобални инициативи".

Световната общност трябва да разшири сътрудничеството в борбата с пандемията "с участието на различни партньорства и научни групи", заяви Гебрейесус.

"Има нереализиран научен потенциал на глобално равнище", констатира той и добави, че това важи особено за страните от "глобалния Юг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови