8 случая на листериоза са регистрирани у нас от началото на 2019

OFFNews 28 август 2019 в 14:10 2866 0

Снимка Архив

От началото на тази година регистрираните случаи на листериоза у нас са 8. Толкова са установените и за цялата 2018-а, съобщи пред bTV д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести.

Последният случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува вече три месеца. При друг случай 18-годишен младеж от Благоевград се е заразил с бактерията в САЩ, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, но за щастие се е възстановил.

"Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане", обясни д-р Мангъров.

По думите специалиста, смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%. Предразположени към заболяването са възрастните хора с по-слаб имунитет, но не е изключено да се заразят и млади хора.

Епидемичен взрив се получава когато заразени продукти са преседели някъде дълго време и не са били обработени термично преди да се консумират. "Заразяването става, когато се консумират храни, които не са минали през термична обработка - всичко от студения бюфет на даден ресторант", допълни специалистът.

По-рано този месец Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха.

Предупредени бяха и европейските власти заради възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни. Според източници от здравното министерство в Мадрид, цитирани от местните медии, мярката е предпазна - заради опасността туристи да са яли заразени продукти в Испания. Източникът на заразата е месо, произведено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá.

В отговор на запитване на OFFNews от Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че разпространението на засегнатите с листерия продукти е само на територията на Испания. До момента няма информация за нарушения при получаване на месо от страната у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!