77 са ХИВ-серопозитивните лица открити от началото на годината у нас

Започва лятната антиСПИН кампания

OFFNews 01 август 2023 в 13:04 616 1

ХИВ/СПИН

Снимка Getty Images

Старт на лятната антиСПИН кампания

От началото на 2023 г. са открити нови 77 ХИВ-серопозитивни лица. Носителите на ХИВ-инфекцията в България са над 4100, а към 31 март 2023 г. в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН се проследяват 2236 лица по данни от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН

2200 от заразените получават съвременна антиретровирусна терапия. Терапията на заболяването е безплатна. През май тази година от Министерството на здравеопазването съобщиха данни от , според които о

С началото на август започва лятната антиСПИН кампания, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Инициативата ще продължи до 31 август 2023 г., като четвърти етап от кампанията тази година. Целта на организираните прояви е да се повиши на информираността на младите хора и на хората в риск за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

В рамките на информационната кампания, на териториите на столичните плувни басейни ще бъдат предоставяни предпазни средства и информационни материали.

СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (човешки имунодефицитен вирус), който е открит през 1893 г. във Франция от проф. Люк Монтание и екипа му, припомнят от инспекцията. През следващата година е разработен тест за откриване на ХИВ антитела.

Ако не бъде лекуван заразеният, ХИВ почти винаги води до разрушаване на имунната система, което прави тялото податливо на едно или повече заболявания, които обикновено не засягат хората със здрава имунна система. Този етап от развитието на ХИВ-инфекцията се нарича "СПИН", допълват от инспекцията.

Инфекцията се предава при полов път, по кръвен път и пи вертикален път. По вертикален път инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене, припомнят от инспекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки