7 служители на Спешна помощ са с коронавирус, 600 адреса се обследват

OFFNews Последна промяна на 06 април 2020 в 15:49 2743 1

7 служители на Центъра за спешна медицинска помощ - София са заразени с коронавирус, съобщи на извънреден брифинг директорът ѝ д-р Георги Гелев.

Очакват се потвърдителните резултати от тестовете.

За едно дежурство адресите са между 250 и 270, за 24 часа това прави около 500 адреса. След като един екип посещава около 10-12 адреса няма как да се знае откъде е заразата. Тя не е станала днес, а в предходни дни. Днес са регистрирани оплакванията, допълни директорът.

В момента тече проучване – около 600 са били посетените адреси в тези две дежурства, в момента столичното РЗИ го обследва, и ще се свържат с хората. Ще установят колко от тях са със симптоми или с клинична картина на коронавирус.

"Само 7 души не са на работа. Колежката, която в началото на март се е разболяла, и тези новооткрити 6 случая от петък. Вчера смяната беше на работа, и бяха 7 човека по-малко. Всички от тях са взаимозаменяеми, защото всеки може да работи на мястото на другия. На практика само два лекаря отсъстват", обясни д-р Гелев.

940 човека работят в ЦСМП – София, който на практика обслужва и Софийска област.

Първата служителка е под карантина вкъщи, за нея е ясно, че е била в Австрия и се е завърнала без симптоматика. Минала е през термокамерите на летището, не е имала никакви оплаквания. Тогава Австрия не е била в заповедта за задължителна карантина. Ако не докаже РЗИ, че сме посетили адрес с коронавирус, най-вероятно тя се е заразила в чужбина, каза още директорът на ЦСМП.

По думите му всички 600 посетени адреса трябва да бъдат обследвани, за да се установи дали заразата е тръгнала от служител на Спешна помощ, или от посетен адрес, каза още Гелев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4225

1

Човека

06.04 2020 в 16:47

Сигурно сме на първо място по относителен брой на заразените медицински лица спрямо общите заразени. Не е сериозно пак да натяквате липсата на предпазни средства. Според мен е чиста непредпазливост. Като се смята, че вируса не е "въздушно преносим", а се пренася чрез капки телесни течности поети дирекно след кихане/кашляне и ГОВОР! на преносителя или косвено пренесени при допир на заразена повъхност, това означава, че тези хора или не носят маски или не си мият ръцете достатъчно.