65% от българите вярват, че злокачествените заболявания на кръвта са смъртоносни

OFFNews 24 септември 2019 в 15:35 1609 0

Снимка OFFNews

65% от българите вярват, че злокачествените заболявания на кръвта са смъртоносни, това показва проучване на агенция ЕСТАТ на тема „Злокачествените заболявания на кръвта – разпространение, нагласи и информираност на населението“.

Резултатите от проучването и кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“, бяха представени на пресконференция с участието на водещи специалисти в лечението на онкохематологичните заболявания.

Друга констатация на проучването е, че едва 16% от хората са убедени, че има напредък в лечението на злокачествените заболявания на кръвта, само 40% от запитаните знаят, че специалистът, към когото трябва да се обърнат при подобен здравословен проблем, е хематологът.

В същото време 16% от рецепиентите потвърждават, че през последната година имат близък с раково заболяване. По-малко от половината запитани посочват, че в населеното място, в което живеят, няма специалист към когото биха могли да се обърнат.

„Злокачествените заболявания на кръвта не са смъртна присъда“, заяви проф. д-р Жанет Грудева, главен координатор на експертния съвет по клинична хематология. По думите й в последните години преживяемостта на болните с левкемия е 63% (средна 5-годишна преживяемост), при пациентите с Ходжкинов лимфом 89%, Неходжкинов лифом 73%, с миелом – 50%. Лечението на този вид пациенти се заплаща на 100% от НЗОК, заяви специалистът.

„Необяснима, честа уморяемост, повтарящи се инфекции, загуба на тегло, лесно кървене, обилно нощно изпотяване, сърбяща кожа, костно-ставни болки – това са най-честите симптоми при злокачествено заболяване на кръвта, посочи проф. Грудева.

85% от децата с остра лимфоидна левкемия се повлияват от лечението, а 5-годишната средна преживяемост е достигнала 74,5%, съобщи проф. Добрин Константинов, главен координатор на експертния съвет по детска клинична хематология и онкология и председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология, който представи актуалните данни за лечението на онкохематологичните заболявание при децата у нас.

За да повишат информираността за злокачествените заболявания на кръвта от Българско сдружение "Лимфом" са организирали 8-месечна кампания, която през септември навлиза във финалната си фаза. Видеоклип с название "Какво изпусна Алекс?" привлича вниманието на по-младата аудитория към симптомите, които изискват консултация със специалист. Идеята представи председателят на сдружението Пиринка Петрова.

За финал на кампанията, на 30 септември, от неправителствената организация предизвикват софиянци, които използват метрото между 15 и 18 часа, да облекат червена дреха в знак на съпричастност с пациентите със злокачествени заболявания на кръвта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови