60 бебета е дохранила столичната банка за майчина кърма през 2022 г.

Тазгодишният Световен ден на дарителството на майчино мляко ще бъде отбелязан с тържество на 19 май

OFFNews 16 май 2023 в 13:21 584 0

Банка за майчина кърма

Снимка БМК

Банка за майчина кърма

60 бебета са дохранени от столичната Банка за майчина кърма през 2022 г. Такава е равносметката в навечерието на Световния ден за дарителство на майчино мляко - 19 май.

На тази дата от 13 часа общинската Банка за майчина кърма ще отбележи благодарността си към жените, допринесли за изхранването на други бебета, освен техните собствени. Тази година инициативата е под наслов „Един малък жест може да захрани голяма мечта: Дарете кърма!“. 

Популярни дами от родните бизнес, модни, артистични, музикални и спортни среди подкрепиха кампанията в социалните мрежи, като споделиха инициативата и призоваха младите майки, които имат възможност, да дарят кърма на банката.

Сред тях са Наталия Гуркова, Марина Войкова, Елизабет Методиева, Вихра Петрова, Маги Джанаварова, Биляна Йотовска, Саня Борисова, Антоанета Боянова, Мария Бонева, Цветелина Стоянова и много други.

Официален партньор на тазгодишната инициатива е Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД.

За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние. През миналата година Банката е изследвала и обработила около 1000 литра донорско майчино мляко и е помогнала на около 60 бебета и техните семейства.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца, бебета с ниско тегло, с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи.

Дарителството на майчино мляко в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица тежки състояния, с които недоносените деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.
Събитието ще събере заедно щастливи майки, дарявали и получавали кърма, съмишленици, медии и партньори и ще се проведе в петък 19 май, в сградата на Банка за майчина кърма, на адрес: София, ж.к. „Гевгелийски“, ул. „Сава Михайлов“ №57.

„Банка за майчина кърма“ е структура към Столична община, единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се. В нея се извършват и редица други дейности като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето и насоки за храненето на майката и детето. Банката съществува от 1989 година и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени и техните семейства в първите седмици след раждането. Преработила е хиляди литри дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и болни новородени и техните семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика