50 души ще се обучават за здравни медиатори през новата учебна година

OFFNews 08 май 2020 в 17:09 2060 0

Започна новата учебна година за здравни медиатори от цялата страна. Обучението се организира за девети път от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицински Университет София.

Тазгодишният курс наброява 50 души, които ще бъдат обучени от преподаватели от Факултета по обществено здраве към МУ-София, медицински специалисти и екипа на Националната мрежа на здравните медиатори.

Трудната епидемична обстановка постави екипа на НМЗМ, преподавателите и общините пред предизвикателството за първи път да осигурят провеждането на обучението дистанционно, използвайки съвременните възможности за комуникация.
Откриването беше ръководено от проф. д-р Ивайло Търнев (председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“). 

Обучението ще продължи един месец, до началото на юни. И още една новост – през изминалите месеци преподавателите подготвиха „Наръчник на здравния медиатор“, който ще помогне на обучаемите да овладеят материала. Формата на провеждане на изпитната сесия ще зависи от развитието на епидемичната обстановка в страната.

И през тази година новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез прозрачна процедура за подбор, проведена по общини, с представителство на РЗИ и НМЗМ. Основни критерии за избора са завършеното средно образование, принадлежността към общността, в която ще работят, познаването на проблемите на общността и съпричастността към тях, владеенето на езика на общността.

През 2020 г. с бюджет, осигурен от държавата, в България ще работят 260 здравни медиатори в 136 общини.

Докато тече обучението на новите здравни медиатори продължават усилията на Националната мрежа за информиране на общностите относно епидемията от COVID-19, начините за предпазване и съблюдаването на противоепидемичните мерки, както и за редовното снабдяване на здравните медиатори с лични предпазни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!