477 са потвърдените с COVID-19, 12 са вече починалите у нас (видео)

OFFNews 03 април 2020 в 08:24 6537 1

477 са установените с коронавирус у нас. През изминалото денонощие са потвърдени 28 нови заразени. В Стара Загора има един смъртен случай, съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Починалият е мъж на 81 години от Стара Загора. Бил е приет преди 7 дни със симптоми на коронавирус-инфекция, с двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност. Пациентът е бил с диабет.

Мъж на 58 години е починал в Пирогов, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Оперативния щаб.

Вчера са изследвани над 390 проби. В болница са приети 8 души.

Общо приетите за болнично лечение до момента са 189, от които 20 са интубирани. Досега има един случай на възстановен след интубиране пациент. Става дума за лекарка от ИСУЛ, която се подобрява.

В Пирогов е настанен арестант, на който са взети проби. Мъжът е със симптоми на коронавирус. Другият спешен пациент е дете на 4 години, преведено от Велико Търново, с двустранна бронхопневмония и излив в белите дробове. Предстои да му бъде взета проба. Все още не е интубирано. 

От проведеното тестуване на депутатите и персонала на Народното събрание до момента положителните проби са три - на депутата от ДПС Хасан Адемов и на 2 депутати от ГЕРБ, които вече са известни, каза проф. Мутафчийски и допълни, че и съпругата на Адемов е дала положителна проба за коронавирус.

В София новите случаи за денонощието са 21, в Пловдив - 1, в Смолян -2, в Кърджали- 1, във Велико Търново - 1.

Заразените от медицински персонал вече са 21.

20 души са излекувани. Нова 5 пациента са изписани от ВМА, освободени са и хоспитализирани в Пещера и Пловдив.

Най-младият приет за болнично лечение е на 27 години.

Починалите до момента са 12 души, средната възраст е 62 г.

В Софийската бърза помощ непрекъснато върви процес на тестуване, а днес вече започва масово да се прилага, съобщи Мутафчийски.

Поставили сме въпроса за заплащането на лечението на здравнонеосигурените пациенти пред министъра на здравеопазването и НЗОК, както и на социалното министерство, което покрива лечението на всички социално слаби, които отговарят на критериите, каза Мутафчийски. Той допълни, че на ВМА са изплатени 70% от хоспитализациите на пациенти с коронавирус. Другите са за сметка на лечебното заведение.

Имаме уверението на министър-председателя, че болниците ще бъдат компенсирани. Особено сериозен е проблемът с българите, които се завръщат от чужбина, защото не са здравноосигурени у нас, коментира шефът на щаба.

Доц. Попов от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА представи профила на заболелите при тях и особеностите в протичането на болестта.

129 са до момента пациентите на болницата, хоспитализирани са 26, изписани са 14 и наблюдавани по домовете 89.

При изписаните - 10 са с две отрицателни проби за 24 часа. При четири души има задържане на вируса в носоглътката, което ги прави опасни за околните. Те се наблюдават.

При наблюдаваните в домовете се отчита семейност на заболяването. Засегнати са три-четиричленни сечейства, фамилии от 5-8 човека, има и една комуна от 11 жени и едно дете, при които 7 са положителни, съобщи доц. Попов.

Инфекцията засяга хора с добър социален статус, дори повече от добър, каза доц. Попов. Наблюдаваните за домашно лечение се проверяват ежедневно по телефона, имат контакт с психолог. Вечер се коментират резултатите. Четири души от насочените за домашно лечение са били хоспитализирани с утежнено протичане на заболяването. Насочените за домашно лечение се преглеждат от мобилни екипи от доброволци.

От хоспитализираните трима са с тежка клинична форма, които са опазени от апаратна вентилация.

"Нашата тайна е в активното наблюдение. Лекарското наблюдение е непрекъснато. При нас е настанена най-възрастната жена на 86 г., която успяхме да опазим от апаратна вентилация. 86% е смъртният изход при интубирани болни. В близките дни баба Вера ще бъде изписана", разказа инфекционистът.

При средно-тежките форми възрастта е от 32 до 86 г., средна възраст 52. 

Инкубационният период е от 2 до 9 дни.

Клиничните симптоми

 - температурата се повишава бавно до 37,8-38 градуса. Фебрилният период е от 3 до 12 дни.

- суха дразнеща кашлица, която продължава дълго - 10-14 дни;

- болки и дразнене в гърлото - кратък симптом;

- секреция в горните дихателни пътища;

- главоболие при 25% от болните и заради хипетроничните реакции при заболяването;

- задух, тежест в гърдите при 45% от болните;

- болки в мускулите и ставите - 3%;

- загуба на вкус и обоняние - 3%; 

- диарии, коремен дискомфорт - 3%.

Усложненията на долните дихателни пътища се развиват към 5 ден. От вирусна пневмонията понякога преминава в бактериална. В такива случаи болните се лекуват с масивна антибиотична терапия. Понякога, за кратко и в малки дози, се включват кортикостероиди.

Усложненията описани в медицинската литература до момента са бъбречна недостатъчност, невроинфекции причинени от коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови