412 души са с коронавирус у нас, първи случай в Русе (видео)

Депутатът от ДПС Хасан Адемов постъпва в болница

OFFNews 01 април 2020 в 08:30 5267 0

Снимка Архив

33 са положителните проби от последните 24 часа. 23-ма души са приети в болница. Общият брой заразени с коронавирус у нас е 412, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новото огнище е Русе, където положителна проба е дал мъж, който е работил в ски курорт в Австрия.

21 са регистрираните с COVID-19 в София за деня. Двама нови пациенти са приети в УМБАЛ "Св. Анна". В "Александровска пациентите" са 19, в "Софиямед" - един, в Пирогов новопостъпилите са трима. В МВР болница е приет един, три са амбулаторните случаи.

Депутатът Хасан Адемов постъпва в болница, съобщи шефът на оперативния щаб, но отказа повече подробности по случая.

В Бургас новите заразени са двама мъже на 55 и 61 години, завърнали се от чужбина. Единият е приет в болница.

В Пловдив новите случаи са два - мъж на 65 г. в УМБАЛ "Св. Георги" и жена на 76 г. в "Каспела", където предишния ден е приет един военослужещ, който е интубиран, в тежко състояние.

В Добрич са двама - баща и дъщеря на 50 и 26 години, приети в болница. В Стара Загора е приет в болница мъж на 61 г. В Хасково е хоспитализиран 55-годишен мъж, в Сливен в болница е приет 51-годишен мъж. В Кърджали е регистриран един нов случай на 26-годишен мъж.

В Перник на домашно лечение е 60-годишен мъж.

Излекуваните до момента са 20, трима души са изписани във Варна. Пациентите са мъже на 43, 38 и 32 г.

Изписаните са 14 мъже и 6 жени. Най-младият е 27-годишен, най-възрастният е 80-годишен мъж. Средната възраст е 49 години. 

Общият брой на хоспитализираните към момента е 146 човека, от които 14 са в интензивни отделения в София, Пловдив, Кюстендил.

Групата, която ще се изследва от Народното събрание, ще се подаде от председателя Цвета Караянчева, съобщи ген. Мутафчийски след въпрос дали парламентарните репортери ще бъдат тестувани за коронавирус. Депутатите ще бъдат изследвани в две болници, резултатите ще бъдат известни в рамките на два дни. Проучват се контактите на заразения народен представител, ако сред тях има журналисти, ще бъдат изследвани, уточни той.

Спазена е процедурата за дезинфекция на помещенията в парламента, която се прави всеки ден там, затова не са подложени на риск тези, които присъстват на пресконференция.

Броят направени тестове, на 1 млн. население, у нас е 1286, без да са отчетени изследваните в частни лаборатории около 3000 души. В Белгия съотношението е 1594 на 1 млн., в Словакия - 1382-ма, Гърция - 1482-ма, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 431, Румъния - 1151, Турция - 926, Украйна - 54, Франция - 1508, Словения - 9910, Чехия - 4583.

Поръчката за бързи тестове от Китай е била спряна, заради информация за върнати като негодни тестове от Чехия, Полша, Румъния и Испания, съобщи проф. Мутафчийски. Търсенето продължава. Тестовете са глобален проблем за снабдяване, допълни той. 

Лекарите в Банско отричаха да имат пациенти с коронавирус, но ние установихме по друг начин, че има около 50 човека, които са проявили симптоми на болестта. Това ни накара, със съдействието на РЗИ, да осъществим тестуването в курортния град. До края на деня ще има резултати.

Има теории, че БЦЖ ваксината е превенция на новия коронавирус. Следете внимателно как се развива епидемията в Германия - източната и западната част, защото в източната е имало сходен имунизационен календар с нашия. Това ще покаже дали наистина БЦЖ ваксината има някаква роля. Наблюдаваме този процес внимателно, каза проф. Мутафчийски. - Дай, Боже да е вярно - обобщи той.

Има настанени неосигурени пациенти с коронавирус, във ВМА са осем, но никой не ги пресира да заплащат лечението си. Най-вероятно за тях няма да ни бъде платено, но въпреки това няма отказана медицинска помощ.

Във ВМА получихме дарение от 2500 бързи теста. Тествахме абсолютно всички, които идват за преглед. Резултатът беше нулев. След това тествахме всички болни, на 7-8 дена от приемането им. От 10 - 6 са положителни и 4 отрицателни. Тестувани са и около 800 военнослужещи - нулев резултат. От тях около 50 са засечени с PCR, защото трябваше да им издадем сертификат за заминаване на мисия, установен беше един, който не беше хванат от бързия тест, коментира ген. Мутафчийски по повод идеята за масово тестуване на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови