37,4% от хората над 20 г. са активни пушачи у нас

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Реши и се откажи!”.

OFFNews 31 май 2021 в 11:05 699 0

Страната ни е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета, показват данни от Здравния профил на България за 2019 г. 

През последните години е постигнат напредък по отношение контрола върху тютюнопушенето, но то продължава да бъде основен проблем за общественото здраве, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4% от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.).

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Реши и се откажи!”.

За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е както акцентиране върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, така и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от тютюнопушенето.

По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. В условията на изолация, предизвикана от COVID-19, много пушачи вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията.

В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и „Поне 100 причини да се откажете още сега!“. Повече информация можете да намерите тук

Активните пушачи могат да се възползват и от практичните насоки, предложени от СЗО за ограничаване на пушенето. 

Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации. В кабинетите се популяризират възможностите за отказване от тютюнопушенето чрез разработените от СЗО платформи към мобилни приложения.

Организират се и превантивни дейности за деца и ученици. За повече информация посетете интернет страницата на съответната регионална здравна инспекция.

От здравното министерство напомнят, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата