30% от имунизираните са възрастни над 65 г.

Пристигнаха 21 000 дози на Пфайзер, ваксини се пазят за членовете на СИК, заяви министър Ангелов

OFFNews 01 март 2021 в 09:29 2461 0

Снимка Архив/БТА

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. Това каза по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му 30% от имунизираните са възрастни над 65 г.

Той уточни, че могат да се правят от 500 до 600 хил. дози на месец, затова са поискали назаем ваксини от Франция и Германия. Ангелов подчерта, че AstraZeneca не са доставили дори 40% от договорените дози

Според него от ноември досега желаещите да се ваксинират са с 12% повече. Той обясни отварянето на зелените коридори с това, че хора от групите по план не са се явявали за ваксинация, а е имало налични дози. Вторите дози се пазят за всички. Днес пристигнаха 21 000 дози и ще бъдат разпределени към 6-те лъча, обясни здравният министър и допълни, че ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план. 

Министърът заяви, че всички представители на ЦИК, РИК и хората в обслужването на изборите са имунизирани. В СИК още не са уточнени нещата, пазят им се ваксини, но първата доза трябва да им се постави до 5 март.

Разхлабването на мерките

Министърът коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки. Той напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира министърът. Той отново подчерта, че системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и с апаратура.

Ангелов каза още, че политиката на здравните власти е последователна с отваряне на заведенията. В момента епидемията у нас е в плато. 

За политическата кариера

"Премиерът ме покани за министър, може би защото съм доказал, че мога да управлявам в здравеопазването, надявам се затова да ме е поканил за водач на листи", заяви Костадин Ангелов. 

"Важно е да успея да направя това, в което вярвам и умея най-добре. Предстои ми месец, в който ще съм лекар, какъвто съм бил цял живот. Нищо не ме притеснява, няма да жаля сили и средства, за да спасим повече хора. Моята цел е да бъда полезен на хората", коментира участието си в изборите здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови