28 са новооткритите ХИВ-серопозитивни у нас

Стартира втория етап на Националната АНТИСПИН кампания

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2020 в 10:29 1005 0

Снимка Pixabay

28 са новооткритите ХИВ-серопозитивни лица от началото на 2019 до 12 февруари тази година.

Данните са от „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. С това общият брой на носителите на ХИВ в страната става 3 312.

Близо 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус през миналата година. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 41%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24%.

Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. е 5.1, за България показателят е 4.4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

По повод 14 февруари 2020 г. – „Свети Валентин - ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИ СПИН кампания. Тя се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на Министерството на здравеопазването в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други.

Над 130 АНТИСПИН инициативи ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. Планирани са здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови