24-годишна жена, донор от Пловдив, спаси живота на четирима души

OFFNews 28 октомври 2021 в 11:26 2148 0

Снимка ВМА

24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „Свети Георги” загуби битката с живота и стана донор на органи, давайки шанс за живот на 26-годишна пациентка и бебе, съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.

Жената е била със спонтанно възникнал кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо състояние – мозъчна смърт, на 25 октомври. След като роднините ѝ дават съгласие за извършване на органно донорство се организира транспортиране до ВМА – София за извършване на органната експлантация.

На 26 октомври в МБАЛ „Лозенец“ са извършени две бъбречни трансплантации – на жена на 39 г. и на жена на 25 г.

Трансплантираната пациентка във ВМА пациентка е била на първо място в листа на чакащи. Специалистите от Военномедицинска академия са извършили поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година, поясняват от лечебното заведение. 

"Веднага след съобщението за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация", коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

"Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота", заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

"Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана", добави още проф. Владов.

"Благодарим на колегите от УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на колегите от болница „Лозенец” за доброто взаимодействие при експлантацията на органите", коментира още той.

Медиците от УМБАЛ „Свети Георги” и болниците, извършили трансплантациите, изказват най-сърдечни съболезнования и искрена признателност на семейството на младата жена, която изгубвайки своя живот, спаси други четири живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови