211 паралелки и групи в детски градини са под COVID карантина

Александра Маркарян 27 септември 2021 в 13:55 2081 0

Николай Денков, Стойчо Кацаров

Снимка БТА/Асен Тонев

Министрите на образованието проф. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на откриването на академичната година в Медицински университет-София.

211 училищни паралелки и групи в детски градини са под карантина заради COVID-19, съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков след откриването на академичната година в Медицинския университет в София, което уважи и здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Ситуацията е спокойна, без необходимост към преминаване към електронно обучение, но се наблюдава увеличение спрямо 15 септември, посочи Денков.

"Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата", казва служебният министър, цитиран от БНР. При продължаване на нарастването ще се преминава към електронно обучение на ротационен принцип, като се редуват паралелки, за да се намали броят на децата в училищата и градините.

Децата, които учат от вкъщи са 0,63%.

Учителите с поне една доза ваксина са над 35%. Карантинирани са по-малко от 1%, най-много - във Видин (1,58%), най-малко са във Враца (0,26 на сто).

"Последните две години показаха как една медицинска криза може да прелее в икономическа, социална и политическа. Развитието на пандемиите многократно е променяло историята на Земята. Изчезвали са цивилизации, въздигали са се други според това как са реагирали на една или друга медицинска опасност. В този смисъл от вас, като бъдещи медици, зависи как България ще се справи с предизвикателствата и какво ще бъде нейното бъдеще", каза проф. Денков пред студентите в университета, цитиран от clinica.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови