2,3 млн. българи може да получат ваксина през първото полугодие на 2021 г.

Това е осъществимо при допускането на 5 вида ваксини, уточняват от здравното министерство

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2021 в 14:19 1306 0

Снимка Pixabay

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването в отговор на запитване за БГНЕС.

„Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, уточняват от МЗ.

Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Целта е да се осигури бързо реализиране на етапите в плана за ваксинация на населението.

България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране.

От здравното министерство допълват още, че „за останалите две ваксини – на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.

Доставките се извършват според план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души. В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на “Астра Зенека”, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna са общо 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на Астра Зенека.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението.

Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, заявиха още Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови