19 нови случая на COVID-19 у нас, излекуваните са 161 (видео)

OFFNеws 19 април 2020 в 08:16 3861 1

19 са новите потвърдени случаи от последните часове, 8 от тях са в болница. Към момента регистрираните с коронавирус у нас са 884, увеличението е с 2,2%, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той честити християнския празник на всички присъстващи.

Активните заразени са 689.

26 418 са направените тестове до момента в страната. Вчера са извършени 500 PCR, има и много бързи, уточни шефът на щаба.

Новите заразени в София са 11, във ВМА са приети 2 и във Втора градска болница - 1. 8 са амбулаторните случаи. В Сливен има трима пациенти за лечение.

Няма установени нови заразени сред медицинския персонал.

37 са заразените медици в София, във Видин 9, в Бургас 6, в Пловдив 4, в Хасково 3, в Пазарджик 3, в Кърджали 2, в Кюстендил 2, в Стара Загора 1.

Излекувани са 161 души - 18,2% от инфектираните. 8 са новите изписани - 5 от ВМА и 3 от Пирогов. Средната възраст на излекуваните е 48 г.

Един човек е починал през последните часове - мъж с тежки придружаващи заболявания в "Пирогов".

246 души са настанени в болница, 35 в интерзивни.

521 са установените с коронавирус в София, 138 от тях са в болница, 23-ма в интезивни отделения.

Доц. Кунчев съобщи, че се възобновява работата на женските и детски консултации от следващата седмица, в определени дни. Свижданията няма да се разрешават все още. Ще се възобнови и поетапно плановата дейност в болниците.

До момента са изследвани 20% от работещите в градския транспорт. Резултатите се очакват, съобщи шефът на Столична РЗИ д-р Пенчев.

Проф. Мутафчийски обясни, че в цифрата за излекуваните, която се съобщава от щаба, влизат и хората на домашно лечение. Хората, които се лекуват вкъщи се изследват от екипи на РЗИ за потвърджаване на отрицателните проби.

България има едно от най-ниските нива на смъртност в Европа, по-добри са показателите само в Словакия, уточни шефът на щаба. В пъти по-висока е в Швеция, Италия, Германия, Великобритания, 4 пъти по-ниска е смъртността у нас от Северна Македония.

Гражданите се вслушаха в призивите да останат вкъщи и да не ходят в храмовете, констатира ген. Мутафчийски. Това се спазваше. Големите опасения, че църквите ще станат източник на заразяване, не се оправдаха, но масовите пътувания ще дадат ефект, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови