18% от работниците в Европа са изложени на опасни вещества на работните си места

OFFNews 22 октомври 2019 в 11:54 963 0

Снимка Pixabay

Средно около 18% от работниците в Европа са изложени на опасни вещества на работните си места. Това обяви пред БНР Дарина Конова, държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика. Министерството организира днес национална конференция „Здравословните работни места управляват опасните вещества“.

Конова поясни, че опасни вещества са химикалите в бои, лепила, дезинфектанти, почистващи препарати, пестициди, но и замърсители, генерирани в хода на производствени процеси като пари при заваряване, силициев прах при обработка на строителни материали.

„Излагането на опасни вещества на работното място е много по-често срещано, отколкото хората смятат. Не знам доколко са информирани работещите в един фризьорски или козметичен салон или хигиенистите например“, каза още Дарина Конова.

Дарина Конова подчерта, че опасни вещества се срещат в почти всички видове производства, в почти всички бизнеси и че в този случай най-важна е информираността. Според нея от ключово значение в регламентите е производителите и търговците да предоставят информация надолу по веригата до потребителя. Във всяко предприятие трябва да има картотека на опасните вещества и да бъдат предвидени необходимите предпазни мерки“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!