10% от хората искат да се ваксинират, ако постигнем 20 на сто, трябва да ръкопляскаме

Имунизацията е важна за младите, ще им спести за пари за PCR тестове, заяви д-р Миндов

OFFNews 11 февруари 2021 в 08:53 3210 0

Около 10% от хората искат да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов по бТВ. 

В последно време интересът се засилва, но остава нисък, обясни той. От 1000 пациенти, които лекарят има, само 81 са пожелали да се имунизират, което прави 8%. 

Някои колеги правят списъци, други не правят, казват, че ги помнят, защото желаещите са много малко, каза още д-р Миндов. 
По думите му "нежеланието на сънародниците ни да се ваксинират е необяснимо, предвид че преболедуването на COVID-19 може да има трайни последствия за техния организъм и здравето им". 

Според него ваксинацията би трябвало да важна за по-младите, защото ще получат сертификат, който ще им спести пари за PCR тестове при пътуване. В бъдеще много страни и извън Европа ще въведат някакъв тип ограничения за тези, които не са имунизирани, прогнозира д-р Миндов. 

Едно проучване на донорска плазма в 6 страни между 2015 и 2018 г. показва, че между 20 и 50% от населението има Т-клетъчен имунитет, което означава, че не е необходимо да достигаме до 70% ваксинирано население, за да достигнем до колективен имунитет, достатъчни са 20%. Ако ги постигнем, трябва да ръкопляскаме“, каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващи лекари в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!