Ангелов: Който желае втора доза AstraZeneca, да си я постави, за останалите ще се търси решение

Разпределени са още 8 000 дози ремдесивир, 19 000 дози от оксфордската ваксина пристигнаха у нас

OFFNews 13 април 2021 в 17:25 5515 0

Снимка БТА/Христо Касабов

"Колегите имат две желания - те искат ремдесивир, искат и ваксини", заяви министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг днес. Той съобщи, че са разпределени над 8 000 дози ремседивир, а в склада на "Бул Био" се съхраняват още 15 000 дози.

С тези количества ще може да бъде компенсиран моментът на повишена консумация на препарата. Освен лекарството, днес у нас пристигна и нова партида от ваксината на AstraZeneca, коментира Ангелов.

Министъра сподели притеснения относно съобщенията от САЩ за странични ефекти на ваксината на Johnson & Johnson, но заяви, че няма да коментира въпроса за изтегляне на ваксините преди официалната позиция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"По отношение на въпроса с първата доза на ваксината на AstraZeneca решението, което обсъждаме, е в следните две посоки - всички хора, които желаят да си поставят ваксината на AstraZeneca като втора доза да си я поставят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. А за тези, които не желаят да си поставят такава ваксина, ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена като ваксини от наличните в страната", коментира министъра. 

Проф. Ангелов коментира, че няма клинични проучвания, доказващи ефективността на комбинацията от две ваксини. Докато дойде моментът за вторите дози на първите ваксинирани с оксфордската ваксина ще има конкретни експертни решения и послания как да се процедира, обеща министъра. 

Костадин Ангелов подчерта, че изтегляне на дози AstraZeneca няма да има, докато има желаещи да се ваксинират с нея.

Очакваните доставки на иРНК ваксини в следващите месеци са са 248 049 дози за април, 1 184 040 дози за май и 1 276 470 дози за май.

Това ще позволи вече и електронният регистър да заработи по начина, по който е замислен без връщане на хора и с избор на ваксина, когато това е възможно по лекарско предписание, надява се министъра. 

Той отказа да коментира информацията за състоянието на съпругата на президента, Десислава Радева или на Слави Трифонов с мотива, че това са лични данни на пациенти, които той няма намерение да обсъжда, но им пожела да се справят със състоянията си. 

Министъра потвърди, че има известен спад на желаещите да се ваксинират с ваксината на AstraZeneca, което за него като лекар е необяснимо.

За отхлабване на мерките или планиране на туристическия сезон може да се говори след четвъртък и анализ на данните за предходните две седмици, въпреки наблюдавания в момента спад на броя заразени и хоспитализирани, категоричен беше проф. Ангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови