Пранди за отстранените играчи: Могат да се върнат, ако покажат качества

OFFNews 29 септември 2019 в 08:42 1817 0

Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди говори за първи път след ултиматума, който от БФ Волейбол му поставиха след отпадането на 1/8-финал на европейското първенство от бъдещия финалист Словения. Италианецът говори пред кореспондента на БНР в Италия Елена Шаханова.

- С отборите на Франция и на Словения тимът на България игра на това европейско първенство, а тези два състава заедно със съставите на Полша и Сърбия, ще си разпределят медалите. Защо тимът на България не е като тях и какво трябва да се направи?

- По трудният въпрос е какво трябва да се направи? Трябва да се направи добър и хомогенен състав от играчи на високо ниво, с които да се работи по правилен начин месеци и може би сезони наред. А защо България не е като първите четири отбора на Европа? Мисля, че някои от тези отбори като техническо качество са на едно съвършено световно ниво.

- През последните дни в България се коментира много за играчите, който вие изключихте от националния отбор. Предстои олимпийска квалификация, ще намерят ли място в състава състезателите, които бяха освободени?

- Да, могат да се върнат, така както и други играчи, които не намериха място в списъка от 14 състезатели както за олимпийската квалификация във Варна, така и за европейското първенство. България ще се представи през януари догодина на олимпийската квалификация в Берлин с най-добрия отбор, който тогава може да бъде съставен.

Следователно, тези играчи които покажат в месеците до тогава най-добри качества, ще бъдат повикани за участие в този последен олимпийски квалификационен турнир.

- Този турнир дава само една квота, а конкуренцията ще е много силна. Как би трябвало да се подходи към него не само психологически с оглед на бъдещето?

- Да, състезанието ще е много трудно, но от друга страна олимпийският волейболен турнир не е най-силният в света. Той e с представителен характер с цел участие на отбори от всички континенти. А Европа е най-силният континент заради големия брой на добри отбори и тя ще бъде ощетена, защото някои от тези отбори ще си останат вкъщи.

Това е проблем, познат от години, но МОК държи на тази система и на олимпийските игри да участват малко отбори от висок ранг. Ние с отбора на България имахме голяма възможност за това през август във Варна, но за съжаление не успяхме в мача срещу Бразилия.

Сега ще трябва да използваме тази допълнителна възможност, знаейки, че ще е много трудно, защото от 8 отбора един ще отиде в Токио. Трябва да се подготвим по най-добрия начин и да се сформира най-силния възможен и във форма състав за месец януари и после да положим усилия да спечелим всичките 5 мача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови