Олимпийска шампионка от Лондон 2012 е под въпрос за Токио 2020

OFFNews 08 май 2019 в 19:46 2662 0

Олимпийската шампионка на 100 метра бруст от игрите в Лондон през 2012 Рута Мейлутите е заплашена от 2-годишно наказание, което може да й струва участие на Олимпийските игри в Токио догодина, след като е пропуснала три допинг проверки за последните 12 месеца.

Литовската федерация по плуване потвърди, че в централата е получено съобщение от Международната федерация по плувни спортове (FINA) за трите неявявания на Мейлутите на допинг тест. 22-годишната Рута е пропуснала допинг проверки на 22 април и 19 август 2018 година, както и на 28 март тази година. От FINA са дали 12 дни на плувкинята за изясняване на ситуацията. За трите пропуснати теста литовката може да бъде лишена от състезателни права за период от две години.

Президентът на Литовската плувна федерация Емилис Ваитаитис заяви, че това са “най-лошите новини”, които федерацията е можела да получи.

“Много е разочароващо, че такова нарушение на антидопинговите правила е извършено от спортист, който е съобщавал за своето местонахождение през последните 15 години. Спортист, който е бил тестван много пъти и който винаги е говорел за чистия спорт. Два пъти по-разочароващо е, че това наказание може да бъде наложено в началото на олимпийския подбор”, каза Ваитаитис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови