ЕИБ предупреди Volkswagen, че може да поиска предсрочно връщане на заемите

OFFNews 12 октомври 2015 в 08:51 2899 0

Вернер Хойер

Снимка Flickr/Baltic Development Forum, архив

Вернер Хойер

Европейската инвестиционна банка може да поиска предсрочно връщане на заемите, които е отпуснала на разтърсения от емисионния скандал германски концерн Volkswagen.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер заяви пред германския в. "Зюддойче цайтунг", че ЕИБ е дала заеми на най-големия европейски автомобилен производител и за разработването на двигатели с ниски нива на вредни емисии и сега може да поиска предсрочно връщането на тези пари.

Емисионният скандал избухна през септември. Той започна от САЩ, чиято агенция за защита на околната среда установи, че от VW са манипулирали данните за вредните емисии чрез софтуер, който отчита по-ниски нива по време на тестването на автомобила, а реално вредните емисии са в пъти над допустимите норми.

От концерна признаха за извършената манипулация и уточниха, че софтуерът е бил инсталиран приблизително в 11 млн. дизелови автомобила Volkswagen и Audi. От концерна обявиха, че през януари започват връщането на автомобилите в сервизите за ремонт. В България ще бъдат върнати приблизително 5 700 автомобила.

От отпуснатите от ЕИБ заеми - общо 4.6 млрд. евро от 1990 г. досега - 1.8 милиарда евро все още не са върнати от Volkswagen.

"ЕИБ би могла да  претърпи загуби (бел. ред. в резултат на емисионния скандал), защото ние трябва да изпълним определени цели, свързани с климата, срещу тези заеми", каза Хойер пред "Зюддойче цайтунг". Той допълни, че ЕИБ ще извърши цялостно разследване на това за какво точно VW са използвали отпуснатите средства и заяви, че е "много разочарован" от Volkswagen, както и че скандалът вероятно ще повлияе негативно на отношенията между концерна и ЕИБ.

Най-важното
Всички новини