Тунис е новият хит. И има защо

Владимир Йончев 22 юни 2021 в 19:13 51540 0

След като половин България се извървя по ол инклузивите на Турция и Египет, дойде време нова дестинация да излезе на мода. Тунис е новият хит в този вид почивки и, честно казано, има защо.

Имах късмет да съм част от първия инфотур в тази прекрасна страна, да обиколя десетки градове, градчета и много хотели. Затова смело препоръчвам Тунис и съм сигурен, че там ще се ходи още много, много пъти.

Emerald travel пусна чести чартъри до там, а цените са повече от приятни.

Климатът

Понеже отиваме в Африка, си спестихме връхни дрехи. Това е грешка. В Тунис не е горещо и вали много. Страната заема най-северния рог на Африканския континент, протегнала се е на стотици километри покрай Средиземнно море и климатът й е много повече европейски, отколкото африкански. В северната й част, където живее почти цялото 11-12-милионно население, е зелено. Много зелено. През май дъжд вали всеки или почти всеки ден. Средното количество на валежите е 700 мм годишно, което е с 40% повече отколкото в София. Обикновено сутрините са слънчеви, около обед се смрачава и превалява, а привечер отново става за плаж.

Условно можем да разделим Тунис на 3 зони. На север е зелен рай - маслинови горички и планини. Доста напомня Гърция, дори и по белите къщи със сини врати и прозорци. Но по-влажно.

В средната част на страната пустинята вече започва да се обажда, но все още е много приятно за живот. На юг е безкрайната Сахара, но там почти никой не живее.

Европа в Африка

В целия арабски свят и в цяла Африка няма толкова светска държава. До 1956 г. Тунис е била френска колония и влиянието на Франция личи и досега. Тук-таме (особено на юг) се срещат жени със забрадки, но да се види омотана с бурка жена само с процеп на очите, е напъло изключено. Тунис е светски, демонстративно и натрапчиво светски. Алкохол се предлага навсякъде. 

Нация от полиглоти

Официалният език в Тунис е диалект на арабския, неразбираем за останалите араби. Тунизиийците обаче учат и стандартен арабски и го знаят идеално. От втори клас децата започват да учат френски, като част от предметите се изучават изцяло на френски език и в момента тече дебат дали тези предмети да не станат повече. От пети клас започват да учат задължително английски, а от шести - трети език, като могат да избират между италиански, испански, немски и руски.

Почти всички избират руски.

Руското влияние

Едва ли в момента има страна по света извън бившите съветски републики, където да има толкова силно руско влияние. През 2016 година в Тунис стават 2 атентата, при които загиват туристи, най-вече англичани и германци. Оттогава европейски туристи почти няма. Единствените, които не спират полетите, а напротив - ги увеличават, са руснаци, украинци и беларуси.

За разлика от съседните Алжир и Либия, Тунис няма нефт, почти няма и други полезни изкопаеми. Това е и проклятието, и благословията на Тунис, и вероятно е причината тази страна да остава в страни от интереса на великите сили и да е толкова спокойна, за разлика от Алжир и Либия. Индустрия също почти липсва, има само селско стопанство и туризъм.

Затова, когато стават атентатите и западните туристи секват, страната е пред колапс. И точно тогава идват стотици хиляди руснаци. За тунизийците те не са спечелен нов пазар, те са спасение. И веднага се раждат конспиративни теории. Най-разпространената е, че американците (или Саудитска Арабия - все тая) искали да направят цяла Африка ислямистка държава. Като разбрал това, Путин веднага пратил хиляди самолети руски туристи и така спасил светската държава.

Дали на Путин му е хрумвала подобна мисъл в главата или просто руските туропертори са открили една прекрасна и евтина нова дестинация, не е ясно, но в Тунис прехласването по Русия е начин да се подчертае светското. Всички надписи в хотелите са и на руски, много от арабските и френските надписи в градовете и по магазините също са дублирани на руски.

Лекар или зъболекар се признава за кадърен, само ако е учил в Русия и Украйна. В последните 2-3 години Русия е командировала 40 учители по руски в тунизийските училища, но и те не достигат, защото всички искат да учат руски.

Картаж груп

Която и туристическа агенция у нас да избере, почти сигурно е, че в Тунис българският турист ще бъде посрещнат от Картаж груп. Агенцията е собственост на тунизиец, учил в Русия, и неговата съпруга. Руснаците напълно са овладели местния туризъм и са го форматирали по вкуса на руския турист, а той е доста сходен до българския.

Всъщност едно от най-поразителните неща е колко добре работи симбиозата между руснаци и тунизийци.

По природа тунизийците са лениви и непосредствени. Ние, руснаците, сме свикнали да козируваме и изпълняваме заповеди, но сме прекалено възпитани, чак скучни - казва Маргарита, която отговаря за посрещането на гостите във веригата хотели Новостар. Омъжена е за тунизиец и разказва как потъвала в земята от срам, когато мъжът й се провиквал "Ей, бабушка, иди сюда!" После разбрала, че тази добронамерена непосредственост се харесва на туристите и че проблемът не е в нея, а в това тунизиецът в рамките на минута да не забрави какво го е помолил туристът. Затова Маргарита стои като генерал пред тунизийската си армия и следи дали всеки си е свършил работата. Във всеки хотел има такива рускини като нея и най-страшното за местните е туристът да им се оплаче на тях.

Хотелите и култът към Бургиба

Няма да е пресилено да се каже, че в Тунис има действащ култ към личността. Слава Богу, той е към отдавна починал човек. Хабиб Бургиба е бил водачът на освободителното движение срещу французите, довело до независимостта на Тунис през 1956 г. Управлявал е до 1987 г. и за този период тунизийците говорят като за златни години.

Макар че е управлявал почти като диктатор и е установил еднопартийна система, Бургиба е бил изключително светски, проевропейски и модерен човек. Тунизийците го боготворят. Защото е изградил едно сравнително равно общество без крайна бедност и защото е направил Тунис туристическа дестинация.

На нас сега ни изглежда нормално човек да се шляе из целия свят, но всъщност масовият туризъм е измислен съвсем скоро - през втората половина на 20 век. Когато французите започват да го развиват и да строят хотели по лазурния бряг, Бургиба е първият държавник в света, който оценява какво значи това. Прави невероятни облекчения за закупуването на земя и особождава хотелите от данък за 10 години напред. В резултат на това през 60-те години в Тунис изникват най-големите и най-луксозни хотели в света. По-луксозни дори от френските, защото Бургиба, въпреки че се е борел с французите, наема френски архитекти и френски управители за тях.

По това време Тунис става най-голямата дестинация в света, никоя друга държава не е можела да поеме толкова много туристи едновременно. Наследниците му обаче не продължават тази политика и в следващите десетилетия хотели почти не се строят. Затова много от хотелите са суперлукс за 60-те и 70-те, но оттогава е минало доста време и някои са започнали да изглеждат ретро - и като сгради, и като концепция. Хотелските комплекси са огромни, всеки от тях е отделен град със свой парк, атракциони и предостатъчно място, за да не се гъчкаш с другите плажуващи.

Таласотерапия

Какво обаче правим, когато морето стане студено за къпане? Французите са го измислили - таласотерапия. Бургиба откраднал идеята и толкова я е развил, че днес Тунис е най-голямата дестинация за таласотерапия. Това е СПА с морска вода, не с минерална. Малко е срамно, че при нашето изобилие от минерала вода имаме толкова малко такъв туризъм. Тунис, без да има минерална вода, е развил тая ниша до съвършенство. Всеки хотел има таласотерапия. Подгряват морска вода и само границите на фантазията ограничават какви процедури могат да се измислят с нея. За разлика от Египет, сезонът в Тунис е сравнително къс и басейните с топла морска вода са прекрасно решение.

Толкова много цивилизации

Никоя страна, дори и България, не е била дом на толкова много цивилизации колкото Тунис. Когато финикийците (онези, дето са измислили буквите) дошли по тези земи, тук вече е имало развита местна цивилизация. Картаген не е бил първият град, който са основали, близо столетие преди него е имало други, но той се е оказал най-удобният търговски център. В продължение на много столетия финикийците, които римляните наричали "пуни", са владеели западната част на Средиземно море. В Пуническите войни Ханибал на практика завладява Южна Испания, Южна Франция и почти цялата територия на днешна Италия, а Рим се свива до град-държава. Една отчаяна атака на римляните, която картагенците подценяват, слага край на тази огромна морска империя.

Малко по-късно Картаген е разрушен, а за няколко столетия Тунис става част от Римската империя. През III век, когато западната част от империята започва да запада, центърът на практика се премества в Северна Африка, откъдето са и цяла поредица римски императори.

Баните на Антонин са третите по големина и най-добре запазените римски бани в света. За съжаление те са почти всичко, което е останало от новия Картаген. От стария и толкова не е останало.

После идват вандалите - германско племе, управлявало близо 150 г. Разгромено е от византийците, предвождани от родения в днешната Сапарева баня Велизарий. След тях идват арабите, а след тях османците и в продължение на столетия ние сме в една държава в Тунис. А след тях - французите. 

За разлика от нашата мания да разказваме историята си като поредица от нашествия на завоеватели, при които ние все някак оцеляваме, тунизийците с гордост казват, че са наследници на много цивилизации и се гордеят с това.

Джамията в Кайруан е третото най-свещено място за мюсюлманите по света. Построена е през 670 г. с колоните от римското селище при днешния Ел Джем. 

Евтино, много евтино

На нас, българите, рядко ни се удава възможност да се направим на шейхове с мизерните ни 200-300 евро в джоба. Е, в Тунис може. Цените са покъртително ниски, почти двойно спрямо България. Средната заплата в Тунис е около 250 долара. Бакшиш от 10 динара (около 6 лева) е кралски и местните искрено му се радват. Радват се и на 2 динара. За 20 динара в магазина може да се купи цяла торба екзотични подправки. На туристическите пазари малка опаковка струва 10-15 динара. Това е нормално - очаква се при пазарлък цената да падне десетократно, имайте го предвид, ако ви се занимава. А ако не ви се занимава, отидете в магазина, там цената е не 10, а 20 пъти по-ниска.

Заради ниския стандарт на живот, в момента Тунис е най-изгодната ол инклузив дестинация, по-евтина дори от Турция и Египет. Ако не вярвате, проверете в сайта на Emerald travel, агенцията, която организира чартърните полети.

Може ли без агенция?

Теоритично да, на практика - не. Неорганизираните туристи в Тунис са длъжни да си наемат местен гид и местно такси. Това доста оскъпява нещата, защото имаш двама души на гърба си и трябва да поемеш и техните разходи. Пак теоритично и "организираните" турист нямат право да излизат без гид от хотела, но забраната не се спазва в радиус от километър-два от хотелите, няма проблем да се отиде и до големия мол в Хамамет.

Причина за рестрикциите от една страна е ковидът. От друга - споменът от атенататите през 2016 г. Макар политическата ситуация сега да е коренно различна, армията доста стриктно пази подстъпите към курортите. А има и трета причина - Тунис не е напълно безопасна страна откъм дребни кражби, така че ползвайте сейфовете на хотелите и не носете много пари у себе си.

Кой град да избера?

Хамамет и Набул са класическият избор - там е съсредоточена туристическата зона. Хамамет е доста разтегливо понятие - в някои части е нормален град, в други е само курорт с хотели. Тази част на Тунис е много зелена, влажна и дори прохладна.

Следващият град на юг е Сус. Той е доста голям, трети по население в страната. Сус е правилното място, ако сте решили да водите нощен живот, да се смесвате с местните.

Следващият град на юг е Монастир, но туристическата зона е отделена от града. Тук жегата вече започва да се усеща.

Джерба е град на остров, недалеч от континента. Тук вече наистина е африкански топло и е за предпочитане в края на сезона.

Колкото сте по- на север, толкова по-близо ще ви е до столицата и Картаген, колкото по- на юг, толкова по-близо е екскурзията в пустинята.

Коя екскурзия си струва?

Краткият отговор е - всичките. Тунис е много интересна и много различна страна. Климатичните зони и съответно пейзажите се променят на всеки 50 км. Дори само гледането от прозореца на рейса си заслужава. Но има 4 места, които за нищо на света не бива да се пропускат:

Родното място на Люк Скайуокър

Филмът "Междузвездни войни" е правен в Тунис. Нещо повече - той е вдъхновен от Тунис. Планетата Татуин, на която се ражда Анакин Скайуокър (Дарт Вейдър) и на която живее синът му Люк Скайуокър, е кръстена на град в Тунис. От него нататък започва пустинята. В нея Джордж Лукас е разположил декорите за много от сцените в поредицата и тези декори стоят и досега. Можете да се разходите из тях, да влезете в къщите, а в една от тях дори стои монитор, който попада в кадър на филма.

Местата, свързани с Междузвездни войни, са няколко и не могат да се обиколят за един ден. Само за тях си заслужава специално ходене до Тунис.

Ел Джем

Нищо не ви говори Ел Джем, нали? В това нищо неговорещо никому място е разположен най-добре запазеният амфитеатър от римската епоха. По-големи от него са само Колизеумът в Рим и амфитеатърът във Верона, но този в Ел Джем е почти колкото тях, само че по-добре запазен.

Когато го видите, ще ви се стори странно познат. Не е случайно. В него е сниман филмът "Гладиатор".

Картаген

Картаген е в покрайнините на столицата Тунис. От оригиналния град за съжаление нищо не е останало - римляните са го разрушили. И са изградили нов на 2-3 километра от стария. В него са най-добре запазените римски бани.

Наблизо е Саид Бу Саид - приказно градче с бели къщи със сини врати и прозорци. Това е най-скъпото място в Тунис, квадратният метър струва хиляди долари, но никой не продава - смята се, че ако продадеш земя в Сиди Бу Саид, си продаваш душата.

Тук са и някои от най-добрите бутикови хотели в света, където отсядат световни знаменитости. И макар нощувката да е десетина пъти над средната в Тунис, една нощувка не е непосилна за доста от българите.

Берберите

А може би най-впечатляващата екскурзия е до Матмата, селото на берберите, които все още живеят в прокопани в хълмовете тунели. Там ще ви нагостят с най-вкусния хляб със зехтин и мед. Ако жените, които ви посрещат, ви се сторият познати - не се учудвайте - скоро са ги снимали как готвят за българско кулинарно предаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови