Почивките на 150 000 българи в Гърция могат да изгорят

OFFNews 23 юни 2021 в 17:33 4432 0

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира временно да работи - първоначално до 26 юни, а както стана известно днес - срокът е удължен до 31 юли, съобщиха от Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ).

Компанията е пред фалит. До този срок базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

"Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през "Музенидис". За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми", предупреждава Павлина Илиева.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор.

Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с "Музенидис", категорични са от браншовите сдружения.

Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане. Въведените с постановление ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта, смятат от ОБТ.

По предварителни данни на организацията за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

Организациите настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови