Макар да не са получавали средства от 6 месеца, хотелиерите може да връщат пари за украинските бежанци

OFFNews 09 юни 2023 в 11:27 1116 0

Елена Андонова - регионален директор на Българската асоциация за туризъм

Снимка Стопкадър БНТ

Регионален директор на Българската асоциация за туризъм - Елена Андонова

В началото на седмицата десетки хотелиери алармираха, че повече от 6 месеца не са получавали суми по програмата за настаняване на украинските бежанци. Днес пред БНТ част от тях споделят, че има и друг проблем – ще трябва да върнат средства заради установени нарушения. По думите им това се дължи на разминаване на данни, дублиране на имена на украински граждани, както и други грешки и разминавания. Изрядни техни колеги пък настояват мярката да бъде продължена.

Забавените 18 млн. лева ще бъдат изплатени до 10 дни, обеща Министерството на туризма. Одобрените суми обаче не отговарят на очакванията на хотелиерите. Те твърдят, че парите, които ще получат, са с близо 50% по-малко, от тези, които смятат, че им се полагат.

В "Денят започва" по БНТ хотелиер от Слънчев бряг заявява, че има 60% неполучени суми, не е получил средства за изхранване на бежанците и в същото време се оказва, че трябва да връща пари. 

"От началото на тази година не сме взимали нищо. В един момент идват едни списъци, които виждам, че са от 2 февруари. Там пише, че трябва да върна много голяма част от сумите, които съм взел миналата година, с които вече съм се разплатил за електроенергия, наеми, платил съм си абсолютно всичко, хората при нас са регистрирани с паспорти, зелени карти, всичко е стриктно", заяви хотелиерът.

Елена Андонова - регионален директор на Българската асоциация за туризъм - споделя притесненията си за срока на програмата.

„В момента срокът на действие е до 30 юни. От 1 юли ние не знаем какво ще последва. Молим срокът да бъде удължен, защото в разгара на летния сезон ние няма как да освободим базите, да ги ремонтираме и да настаним туристи. Бежанците също са притеснени какво ще случи с тях от 1 юли“, каза тя в ефира на БНТ.

Андонова сподели още, че в списъците на страницата на министерството липсват имена и фирми на част от хотелиерите.

От бранша настояват за спешна среща с новия министър на туризма, за да бъдат решени неяснотите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!