Глобиха концесионера на централния плаж в Созопол заради дигите

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 12:19 2162 0

Министерството на туризма глоби концесионера на плаж „Созопол - централен“, обявиха от ведомството.

От администрацията са направили проверка на място и са установили неизпълнения на договорни задължения. Концесионерът е изградил защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от ивицата. Това е нарушение на няколко основни договорни задължения, подчертават от министерството на Мариана Николова.

Такива са:

1. Задължение по чл. 21, т. 12, изречение 2-ро, съгласно което, концесионерът следва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие в съответствие с природната биогеографска характеристика.

2. Задължение по чл. 21, т. 20, съгласно което при експлоатация на обекта на концесията концесионерът не трябва да уврежда околната среда.

3. Задължение по чл. 21, т. 25, съгласно което концесионерът следва да не извършва и да не допуска извършване на дейности от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък.

Заради въпросните нарушения на фирмата концесионер Ауто Фактор ЕООД е наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение, съобщават от министерството. 

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им, подчертават от туристическото ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band