Билетите за туристически влак за теснолинейката от гара Септември до гара Аврамово вече са в продажба

OFFNews Последна промяна на 09 август 2021 в 16:22 3965 0

Гара Цепина

Снимка БДЖ

Специален влак с организирана туристическа програма ще пътува по теснолинейката на 14 август от гара Септември до гара Аврамово, съобщи БДЖ.

Гара Аврамово е най-високата достигната от железница местност на Балканския полуостров. Очаква се влакът да престои там час и половина.

Пътуването ще съвпадне с традиционния национален фолклорен събор на поляните до гара Аврамово: „С хора и песни край релсите тесни“. Пътуващите ще имат възможност да се присъединят към програмата по време на престоя на влака в гарата.

Влакът ще бъде съставен от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, теглени от дизелов локомотив, каквито смесени композиции са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро.

Композицията тръгва от гара Септември в 10:45. По време на пътуването са предвидени спирки в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката. Спирки ще има на гара Велинград и на гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

На връщане от Аврамово влакът ще престои на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”. Композицията ще пристигне в гара Септември в 18:35 ч.

Двупосочният билет е на цена 45 лв, като за един пътник е включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще се возят безплатно, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. Децата на възраст до 10 години задължително трябва да пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови