Пиронкова със служебна победа над Серина Уилямс на Roland Garros

Александра Маркарян 30 септември 2020 в 13:27 11063 3

Снимка БТА/AP

Серина Уилямс обяви отказването си от "Ролан Гарос" 2020 заради контузия. 23-кратната носителка на титли от Големия шлем няма да участва в нито един турнир до края на календарната година.

Цветана Пиронкова записа служебна победа срещу Серина Уилямс на Roland Garros.

39-годишната 23-кратна носителка на титли от Големия шлем - три от които са на "Ролан Гарос" - се отказа от днешния си мач с българката заради контузия на ахилеса, съобщи самата тя на пресконференция, дадена в последния момент, малко преди да трябва да излезе на корта и да се изправи срещу българката.

В Париж американката преследваше амбицията си за 24-а титла от Шлема, с която би изравнила постижението на австралийската тенисистка Маргарет Корт, но вместо това сподели пред репортерите, че полага усилие да ходи, без да накуцва - състояние, което не ѝ позволява да играе. Възстановяването ще отнеме около 4 до 6 седмици, добави Серина, плюс още две седмици почивка. Тя не очаква да играе в други турнири до края на 2020 година.

"Направих много кратка загрявка и веднага усетих болка. Говорих с треньора си и го попитах: „Какво мислиш?“. Обсъдихме ситуацията и осъзнахме, че най-доброто за мен е да не играя. Можех да опитам, но аз винаги трябва да бъда на 100%, на повече от 100%, когато е възможно. Вслушах се в мнението му, рискувах много сериозна контузия. Сега имам шанс да се възстановя и да се чувствам по-добре", каза Серина.

Двубоят от втория кръг на турнира бе един от гвоздеите на програмата и бе поставен на централния корт.

Служебната победа позволява на 33-годишната българка да премине без игра директно в третия кръг на най-престижния турнир на клей в света. Там тя ще се изправи срещу победителката от чешкия двубой Барбора Стрицова – Барбора Крейчикова.

За българката тазгодишният Roland Garros е вторият турнир от завръщането ѝ на корта след повече от 3 години отсъствие, през които стана майка. Тя ще играе за трети път в кариерата си в третия му кръг след 2015-а и 2016-а година, когато достигна до четвъртфиналите. В Париж Цветана играе с уайлд кард, предоставен от домакините след отличното ѝ представяне на US Open. Там българката бе спряна на четвъртфиналите именно от Серина Уилямс.

В момента Цветана е №157 в световната ранглиста на сингъл, но след турнира ще се изкачи. 157-ата позиция ѝ отрежда мястото на втора ракета на България след Виктория Томова (№133).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Biser

01.10 2020 в 16:04

Нещата вървят много добре за Цвети, супер. Успех нататък, момиче! Заслужаваш го.

10372

2

elbarbudo

30.09 2020 в 20:38

Сервна се е разболяла тежко и множеството разрешени лекарства не са и помогнали? Клетата...

3900

1

Billy111

30.09 2020 в 15:37

Доста добра новина, Цвети продължава напред. Успех!