Григор Димитров отмъсти на Кирьос в трилър и се класира на 1/4-финал в Мелбърн

OFFNews 21 януари 2018 в 14:33 9956 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като отстрани в трилър местния любимец Ник Кирьос със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Така българинът си отмъсти за загубата в полуфиналите в Бризбейн по-рано през годината, а в спора за мястото на полуфинал ще спори с британеца Кайл Едмънд.

Българинът спечели без да блести, като в основата на успеха му беше концентрацията във важните моменти.

"Винаги е трудно срещу Ник, загубих наскоро от него. Той сервира невероятно, заслужава уважение и се бори през цялото време. Опитвам се да надграждам и да давам 100% от себе си при всяка точка. Винаги съм бил перфекционист, но по трудния начин разбрах как става, стъпка по стъпка вървя напред", коментира Григор Димитров след успеха. Двамата с Едмънд играха и на 1/4-финал в Бризбейн, където българинът спечели 6:3, 6:7 (3), 6:4.

Първи сет

Двамата тенисисти печелеха подаванията си убедително до 3:2, когато Григор стигна до две точки за пробив, но Кирьос оцела и изравни. Последваха два гейма на нула и ново равенство 4:4. Ситуацията на корта се запази и така се стигна до определяне на победителя в първия сет в тайбрек. В него Димитров поведе убедително с 6:3 и стигна до три точки за спечелване на сета. Двойна грешка на Кирьос донесе победата на българина, който демонстрира голямо хладнокръвие в тази първа част.

Втори сет

Кирьос засили сервиса си, който е и негово основно оръжие и взе откриващия гейм на 0. Българинът запази спокойствие и върна равенството. В последвалото разиграване на два пъти мрежата помогна на Кирьос, който поведе с 2:1. Австралиецът поведе с 30:0, като и Григор до голяма степен му помогна за това, но след това българинът си върна преднината с три последователни точки. Мрежа и двойна грешка върнаха Кирьос в гейма. С удивително спокойствие обаче Григор довърши започнатото, като сложи точка на гейма с ас. Отново сервисът измъкна подаването на Кирьос. Григор продължи методично да търси своето и го постигна в оспорван гейм, като принуди накрая Кирьос да прати топката в аут.
Страхотната игра в защита на Димитров разколеба определено австралиеца, който прати топката на три пъти в аут и така се стигна до първия пробив в мача в полза на българина. Григор затвърди пробива с гейм на нула и Кирьос сервира за оставане в сета. Австралиецът спечели подаването си, а след това се приближи до връщане на пробива, след като на два пъти мрежата спря удари на Григор. Вдъхновеният Кирьос опита да засипе българина със сервиси в 11-ия гейм и му се получи. Сега напрежението се пренесе в полето на Димитров, който сервира за оставане в сета и вкарването му в тайбрек. Макар да срещна отново трудности с първия си сервис, Григор взе подаването си и така се стигна отново до тайбрек. С прецизни разигравания, българинът поведе с 3:1, а след това беше близо до минипробив, но отново мрежата спаси Кирьос. Българинът не изневери на тактиката си да кара австралиецът да греши след продължителни разигравания, която се отплати. Последва продължително разиграване, в което Кирьос показа качествата си, а след нова демонстрация на ефектна игра се стигна до 4:4, но това беше всичко от австралиеца. Григор спечели следващите три точки, с което и сета и се приближи до крайната победа.

Трети сет

Играта отново тръгна без пробиви до 2:2, когато в петия гейм Кирьос стигна до две точки за пробив. Топка в аут на Григор даде предимство на австралиеца.

Кирьос започна с две бързи точки, след това сбърка на два пъти и се стигна до 30:40. Мрежа на Григор му позволи да затвърди пробива и така мачът се приближи до четвърти сет. Кирьос играеше на вълната на вдъхновението, но не успя да постигне втори пробив.

Австралиецът отново заложи на най-силното си оръжие и спечели набързо подаването си, което го приближи до успех в сета за радост на местните фенове. Австралиецът беше близо до втори пробив, но Димитров се измъкна с класа от опасната ситуация и Кирьос сервира за успех в сета. Дали не е време за връщане на пробива? Решителният гейм започна с ас на австралиеца, втората точка дойде отново за него след бекхенд по диагонала. Нови два аса и гейм на нула доведоха до намаляване на резултата в сетовете.

Четвърти сет
Откриващият гейм беше взет на 0 от Григор, който даде ясен знак на Кирьос, че с подаръците е било дотук.
Австралиецът започна още по-яростно да сервира, а несполучлив опит на Григор да прехвърли отблизо мрежата го приближи до спечелване на гейма и последвало изравняване. Григор продължи да дава от същото лекарство на Кирьос, като взе три поредни точки, след което австралиецът намали, но само за да прати топката в мрежата и геймът да отиде за българина. В четвъртия гейм се стигна до равенство 40:40, мрежата отново донесе късмет на Кирьос, който получи предимство, Григор се измъкна, но отново плетката спаси австралиеца. Той отново показа нестабилност при разиграванията, като прати топката в аут, но с ас си върна предимството, след което затвори гейма в своя полза - 2:2. Последва продължителен гейм, а грешни решения на Димитров доведоха Кирьос до възможност за пробив, но австралиецът не успя да се възползва, докато българинът показа отново хладнокръвие в напрегнат момент.

Последва бърз сервис гейм за Кирьос, но Григор отговори с гейм на нула и ново водачество 4:3. Елегантният бекхенд на Димитров му донесе първата точка в следващия гейм, но след това Кирьос с мощен сервис върна равенството. Димитров отново поведе, а австралиецът с пореден ас направи 30:30. Двойна грешка на Кирьос направи резултата 40:40, след като се беше приближил до спечелване на гейма, но с нов ас си върна предимството, само за да го загуби след това. Отличен в защита Димитров се приближи до пробив, но нов ас спаси Кирьос. Защитата на българина му донесе ново предимство. Кирьос сбърка първия сервис, след което пропусна и лесно на пръв поглед воле и така Димитров сервира за спечелване на мача. Решителният гейм започна с ас на българина, но след това Кирьос взе три поредни точки и се приближи до връщане на пробива и го постигна. Серията от асове на Кирьос продължи и той изравни.

Двамата тенисисти взеха подаванията и вкараха двубоя в трети тайбрек, който можеше да се окаже решителен. Григор започна с мощен сервис, принудил Кирьос да прати топката в аут. Австралиецът отговори подобаващо, а след това мрежата отново му помогна, за да поведе с 2:1. Григор бързо върна равенството, след което Кирьос извади топката в аут и даде аванс на Димитров. Австралиецът обаче изравни за 3:3, след като Григор не успя да достигне топката. Грешка на Кирьос след стабилна защита на Димитров доведе до първи минибрейк, затвърден в следващото разиграване и 5:3 за българина. Фантастичен първи сервис и уинър воле даде на Григор три точки за спечелване на мача. Кирьос спаси първата възможност, но при втората беше безмилостен с великолепен минаващ удар и си осигури място на 1/4-финалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови