Григор Димитров оцеля в петсетов трилър срещу 186-ия в света

Тежък ден. Спечелих мач, който сякаш не ми беше писано да спечеля, сподели изтощеният българин след мача във втория кръг на Australian Open

OFFNews 17 януари 2018 в 14:42 7341 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия, след като преодоля в инфарктен мач 22-годишния американски квалификант Макензи Макдоналд с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6.

Двубоят ще се запомни със спечеления сет на нула от страна на 186-ия в света Макдоналд срещу третия в ранглистата Димитров. В първия кръг българинът отстрани друг квалификант - Денис Новак (Австрия), с 6:3, 6:2, 6:1. Следващият съперник на Григор е руснакът Андрей Рубльов, който се справи с Маркос Багдатис.

"Какво да кажа? Тежък ден. Спечелих мач, който сякаш не ми беше писано да спечеля. Макензи игра невероятно и заслужава поздравления. Играли сме и преди в Калифорния и той много е подобрил уменията си. Накрая трябваше да се боря много и да разчитам на опита си, за да спечеля. Благодаря и на феновете, които не спряха да ме подкрепят", каза изтощеният след битката Димитров.

Първи сет

Американецът проби още в третия гейм, след което затвърди пробива си и не допусна да бъде върнат. Димитров беше близо до връщане на пробива в осмия гейм, но Макдоналд се измъкна на два пъти и след това българинът сервира за оставане в сета. Григор бързо взе подаването си, но след това не нямаше никакъв шанс за пробив и така първия сет отиде на сметката на 22-годишния американец.

Втори сет
Димитров намери ритъма си. След разменени сервис геймове той успя да направи пробив в шестия, когато напрежението вече беше в полето на съперника му. Той затвърди набързо за 5:2, след което се възползва от спада в играта на Макдоналд и върна равенството в сетовете.

Трети сет
Двамата тенисисти отново взеха първите си подавания, след което третия гейм Макдоналд принуди Григор да се потруди, но в крайна сметка българинът не позволи да бъде пробит. В четвъртия гейм Григор поведе, но последва продължително разиграване, завършило с ефектна точка на младия американец, който изравни, а след това и да поведе. Мрежата на два пъти се оказа съюзник на Макдоналд и така се стигна до равенство 2:2. В последвалия гейм Макдоналд стигна до две точки за пробив.

Българинът оцеля, след като американецът прати топката в аут, след което получи и предимство, но сбърка и не успя да затвори гейма, след което пробивът за Макдоналд стана факт. Българинът върна пробива още в следващото разиграване, което премина през куп драматични обрати. Григор затвърди, като отрази три брейкбола и поведе с 4:3. Американецът взе без проблеми своето подаване на нула, но Димитров показа психика и му отговори с гейм на 15. Макдоналд сервира за оставане в сета. Аут на Григор даде аванс на американеца, но след това и той прати топката извън корта на три пъти и даде две възможности за пробив на Димитров. Той се измъкна от първата с воле, но след това световният номер 3 постигна вторият си пробив в мача с форхенд уинър по правата и взе втория сет с 6:4.

Четвърти сет
Решителната част стартира с пробив за американеца, след като Григор направи двойна грешка и подари подаването си. Макдоналд затвърди набързо, след което Григор отново сбърка и позволи да бъде пробит за 3:0. Американецът затвърди пробива, след което постигна и трети пробив в мача, който вече отиваше към пети сет благодарение на подаръците на българина, който към този момент беше направил 34 непредизвикани грешки. В крайна сметка се случи нещо рядко виждано - намиращ се под номер 186 в света квалификант да спечели сет на нула срещу третия в световната ранглиста. Таблото ясно показа срива в играта на българина в този сет - 13 непредизвикани грешки срещу само 2 уинъра.

Пети сет
Опрян до стената, Григор не се пропука в първия гейм, след като съперникът му поведе с 30:0, след това намери сервиса си и взе подаването. Във втория гейм американецът поведе с две точки, но българинът изравни, но накрая прати топка от форхенд в аут и равенството се възстанови. Седма двойна грешка не позволи на Григор да стигне до геймбол, но и Макдоналд беше принуден да сгреши и българина отново поведе.

Късметът извади в края на следващия гейм Макдоналд, който взе подаването си. Американецът изглеждаше много спокоен, докато Григор излъчваше огромно напрежение. Топка в аут и Макдоналд поведе в петия гейм, но след това беше принуден да сгреши, а с ас номер 7 Григор стигна до геймбол и скоро затвори подаването си. Надеждите за пробив рухнаха рано, след като Макдоналд поведе с 40:0. Димитров намали, но след това прати топката в аут и резултатът стана 3:3. Българинът започна мощно седмия гейм, но след това допусна осма двойна грешка, която обаче не се оказа фатална и успя да затвори гейма. Времето за решителния пробив настъпваше. На два пъти мрежата помогна на Макдоналд, който поведе с 30:0. Аут го приближи до спечелване на гейма, но и той прати топката извън корта.

Отново мрежата се оказа най-добрият му приятел и така се стигна до ново равенство 4:4. Григор поведе с две бързи точки, но американецът изравни. С мощен сервис Димитров принуди Макдоналд на два пъти да прати топката в аут и взе подаването си. Въпросът за първи пробив в сета отново дойде на дневен ред, но явно моментът не беше настъпил и американецът изравни. Девета двойна грешка на Григор в началото на 11-ия гейм изправи на нокти феновете му, но българинът се измъкна от опасната ситуация. Топка в мрежата и геймът отиде в сметката на Димитров. Макдоналд сервира за оставане в мача. Той сбърка първия си сервис, а след това с форхенд уинър по правата българина поведе. Американецът отново не пласира първия си сервис, а след това и мрежата "заработи" за Димитров, който поведе с 30:0. Грешка на българина и топка в аут върнаха равенството. Нова топка извън корта приближи Макдоналд до спечелване на гейма. И отново мрежата се оказа най-добрият приятел на Димитров, като равенството беше възстановено след опит за прехвърлящ удар на Макдоналд. Американецът в крайна сметка взе сервис гейма си и се стигна до 6:6.

Първият сервис на Григор заработи и той дръпна набързо с 3 точки. След това обаче го пропусна, което позволи на Макдоналд да намали, но в следващото подаване геймът беше затворен в полза на българския тенисист - 7:6. Чудесна игра в защита, завършила с форхенд уинър по правата и Димитров поведе, след което търпеливо изчака Макдоналд да сгреши. Американецът нямаше намерение да се предава и българинът бързо загуби предимството си. Двойна грешка на Макдоналд доведе до първи мачпойнт на Димитров, а нова непредизвикана грешка на американеца означаваше гейм, сет и мач за Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови