Григор Димитров и Виктория Томова са във втория кръг на ''Уимбълдън'' (обновена)

OFFNews 05 юли 2023 в 18:08 2237 0

григор

Снимка Getty Images

Българинът не срещна трудности

Григор Димитров и Виктория Томова се класираха за втория кръг на "Уимбълдън".

Димитров преодоля с лекота първия кръг, въпреки че двубоят му с японския квалификант Шо Шимабукуро беше прекъсван на няколко пъти.

Протестиращи изскочиха на корта посред мач на Григор Димитров на Уимбълдън и го обсипаха с оранжеви конфети (снимки и видео)

32-годишният българин спечели срещата с 6:1, 6:2, 6:1 и записа своята победа номер 80 в 130-ия си мач в турнирите от Големия шлем. Чистото игрово време в мача беше час и 29 минути, макар двамата тенисисти да останаха на корта близо четири часа.

Димитров, който е бивш полуфиналист в Лондон, не бе затруднен по никакъв начин от 25-годишния Шимабукуро, който направи дебюта си в основната схема не само на "Уимбълдън", но и изобщо в турнирите от Шлема. Българският ас реализира поне по два пробива и в трите сета и не допусна да загуби подаването си нито веднъж.

Мачът обаче ще се запомни най-вече с прекъсванията си и по-конкретно второто от тях. Първото от тях дойде при 5:1 гейма в първия сет и бе заради дъжд. Второто, при 6:1, 1:0, бе в следствие на нахлуването на протестиращи екоактивисти на корта. Те разпръснаха по тревата както парчета от пъзел с 1000 част на "Уимбълдън", така и оранжеви конфети. Минути след това над Лондон отново заваля, което съвсем уби ритъма в мача.

Във втория кръг Димитров трябва да играе с победителя от мача между Иля Ивашка от Беларус и Федерико Кория от Аржентина. Срещата трябва да се играе в четвъртък, но графикът вероятно ще претърпи промяна заради продължаващи проблеми с метеорологичните условия.

Първата ракета на България Виктория Томова също спечели мача си, който беше доигран снощи. За първи път в кариерата си тя се наложи над тенисистка от Топ 30. Томова спечели срещу 27-ата в схемата Бернарда Пера (САЩ) с 6:7 (3), 6:3, 6:3 след 2 часа и 20 минути чисто игрово време.

Мачът започна вчера, но беше преместен за този следобед заради валежите в британската столица във вторник, които объркаха цялата програма на турнира за деня.

Софиянката загуби първия сет с 6:7(3), след което спечели подаването си на старта на втората част, а при 40:40 във втория гейм срещата беше прекратена. Томова навакса ранен пробив пасив, след което реализира обрат и при 6:5 сервираше за сета, но не се възползва. В тайбрека Пера взе четири поредни разигравания, за да поведе в резултата преди спирането на играта в началото на втората част.

При подновяването ѝ двете си размениха по един бърз пробив, но след това българката направи нов, за да поведе с 5:3 гейма. Минути след това тя спечели втория сет, затваряйки го от втората си възможност.

В третия Томова поведе с 2:0 гейма, Пера изравни, но последва нов пробив за българката за 3:2. До края тя задържа преднината си и така за трети път след 2018-а и 2022-а година преминава старта на основната схема на „Уимбълдън“.

В следащия кръг Томова ще срещне участващата с „уайлд кард“ британка Кейти Боултър, която на старта на турнира победи в два сета австралийката Дария Савил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!