Защо действащите 28 административни съдилища трябва да бъдат запазени

Ако човек обжалва размера на пенсията с 5 лева, ще пътува ли от Видин до София?

OFFNews 02 април 2018 в 15:59 7074 0

Георги Чолаков

Действащите в момента 28 административни съдилища в България трябва да бъдат запазени, за да се гарантира правната защита на гражданите, заяви в предаването "Преди всички" на БНР председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. 

Административното правосъдие трябва да е близо до всички граждани, които търсят защита от администрацията. Ако един човек обжалва размера на пенсията си с 5 лева или социалната си помощ, и трябва да пътува от Видин до София например, той ще се откаже да води този спор. Така на практика администрацията ще бъде безконтролна, поясни съдия Чолаков. Затова ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд. Възможно е на някои места да има реорганизация на бройките - чрез процедура по преместване, за да се преодолее проблемът с неравномерната натовареност, добави председателят на ВАС.

От 16 април т.г. административни съдии от Ямбол и Сливен ще бъдат командировани да правораздават в Бургас. По този начин ще се разреши проблемът със свръхнатовареността на Административния съд в Бургас и ще се намалят сроковете за разглеждане на делата там, каза още съдия Чолаков.

През миналата седмица и във ВАС бяха предприети мерки за рязко съкращаване на сроковете за разглеждане и решаване на над 300 дела за уволнения на държавни служители, полицаи и военни, дела за статут на бежанци, както и дела за отчуждавания на имоти или части от имоти по Закона за държавната собственост. Те трябва да бъдат насрочени и приключени в срок до 30 юни т.г., като първоначално голяма част от тях са били определени за разглеждане за средата на 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови