Заседанието на съда за касиране на вота в София се превърна в бутафория

OFFNews 10 декември 2019 в 15:31 6386 2

Делото за касиране на вота в София заради многобройни злоупотреби, заведено от Мая Манолова, която остана втора на местните избори в столицата, започна и завърши с изслушването на свидетели днес. Административният съд София-град (АССГ) разреши всяка от страните - ОИК-София и Манолова, да представят по трима свидетели - председатели на избирателни секции и наблюдатели. 

Основният спор бе какво се е случило в зала „Арена Армеец“ при приемането на протоколите. Председателят на избирателната секция в ромския кв. „Факултета“ Запрян Бръчков разказа, че „момчета с лаптопи и без баджове на дрехите“ посрещали членове на комисиите за предварителна проверка на копията на протоколите. Той обясни, че били хванати грешки и после „всичко стана мазало“.

Наблюдателят на БСП Николай Белалов, призован за свидетел от Мая Манолова, съобщи, че отиването му в "Арена Армеец" е било напълно безпредметно, защото не можел да види нищо, тъй като представителите на различни партии били пазени от въоръжени полицаи, забранено им било да снимат и да се движат в периметър от 3-4 метра. „Все едно сме диверсанти“, обобщи Белалов.

Точно на обратното мнение бяха призованите от ОИК зам.-шефове на секционни комисии Ирина Пейчева и Снежанка Рангелова. Според тях всичко в „Арена Армеец“ било организирано перфектно. Момчетата с лаптопите имали баджове, но в суматохата Пейчева и Рангелова не видели какво пише на тях. 

Обърканите разкази на едните и другите накараха съдията на няколко пъти да смъмри страните и да ги заплаши с глоби и накрая прекъсна заседанието. Следващото заседание ще бъде на 7 януари 2020 г., когато трябва да е готова и експертизата за проверка на математическия модел за изчисляване на резултатите от вота. Вещите лица пък ще сравнят избирателните списъци в двата тура.

Съдът изиска и оригиналите на всички 1611 преписа на протоколи, тъй като Манолова твърди, че копията не отговарят на действителните протоколи.

"Ако искат да докажат на дела, а не само на думи, че искат честни избори, би следвало да се съгласят с искането за отваряне поне на някои чували с бюлетини", коментира Мая Манолова след второто заседание на АССГ.

„Подновихме искането си с конкретни доказателства за отваряне на чувалите с бюлетини и за тяхното повторно преброяване", обясни тя.

„След като вчера институциите обявиха пред президента Румен Радев, че са „за" отварянето на чувалите с бюлетини, допълнителни проверка и броене и проверка как се отбелязват недействителните бюлетини, днес представителите на управляващите категорично се противопоставиха на отварянето на чувалите с бюлетини", допълни Манолова.

Според нея докато чувалите седят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват дали има смисъл да гласуват, след като гласовете им се крадат.

„На заседанието на съда стана ясно, че поправки, проверки и корекции са правени в нарушение със закона, тъй като изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се нанасят никакви корекции", заяви Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

2

emanuilis

11.12 2019 в 08:10

#МаяМа е бутафория. Помним.

4000

1

Liuba

10.12 2019 в 16:50

Щом е замесена Мая Манолова, нищо чудно, че заседанието се е превърнало в бутафория.