Зарков нареди спешни мерки за подобряване на условията в ловешкия затвор

OFFNews 13 март 2023 в 16:07 2257 0

Зарков

Снимка Министерство на правосъдието

Служебният правосъден министър Крум Зарков направи визита в затвора в Ловеч.

Дни след като началникът на затвора в Ловеч Розалина Ганекова бе освободена, служебният правосъден министър Крум Зарков, заместничката му Мария Павлова и шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Ивайло Йорданов направиха посещение на място.  

Поводът за визитата са множеството сигнали на служители за управлението на затвора и от затворници за условията, при които изтърпяват наказанията, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

В момента в затвора и в трите общежития към него - "Атлант" в Троян, "Полигона" в Ловеч и "Велико Търново" в старата българска столица, са настанени 524 лишени от свобода.

"Бе констатирано, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие "Фонд Затворно дело", съобщават от МП.

От министерството допълват, че препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана през декември 2021 г., но съществени промени няма.

Не са предприети и необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч.
Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от директора на ГДИН в последните месеци.

"От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността след подадено от нея заявление за напускане. В тази връзка министър Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав", се казва още в съобщението.

Проверките на място в местата за лишаване от свобода от страна на политическото и професионалното ръководство ще продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови