Започна процедурата по избор на българските представители в Европейската прокуратура

OFFNews 10 февруари 2021 в 15:04 1459 0

Висшият съдебен съвет започна процедурата за избор на 10-те български представители в Европейската прокуратура с изслушване на 32-мата кандидати. С избора завършва процедурата и следва одобрение на обвинителите, които ще разследват престъпления със злоупотреби с европейски средства.  

Очаква се изслушването да приключи в събота.

Веднага след това Прокурорската колегия във ВСС ще класира кандидатите от 1-во до 10-о място включително и имената ще бъдат изпратени за одобрение от Европейската прокуратура в Брюксел.

Ако някой не получи одобрение от Лаура Кьовеши, ВСС ще предложи касирани след 10-о място претенденти, докато се попълни нашата квота.

Едно от разследванията, което би трябвало европрокурорите да поемат, е по доклада на ОЛАФ за закупените от МВР автомобили, където Европейската служба за борба с измамите откри нарушения.

В началото на февруари стана ясно, че Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от ОЛАФ. Предоставените данни се отнасят до разследване за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България бе отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. 

Обвинението е, че МВР е нарушило условията на споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало парите от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси, вместо нови полицейски коли за всякакви терени. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на вътрешното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови