Започна делото за рухналата сграда на "Алабин"

OFFNews 11 октомври 2016 в 14:18 2315 0

Започна делото за рухналата сграда на

Снимка БГНЕС, архив

Софийски градски съд (СГС) даде ход на делото за срутената сграда на ул. „Алабин”. При инцидента преди 10 години загинаха две жени.

По време на съдебното заседание присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми по делото. Четвъртият обвиняем, който не се яви, е строителят Манчо Антонов, съобщава БГНЕС. Само един от обвиняемите пожела да бъде изслушан – Николай Симеонов, архитект. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата „Хрисома”, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на „Алабин”. „Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена”, обясни Николай Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж. От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ "Медия Манчо" на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. „Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени”, повтори няколко пъти архитектът.

Майката на едно от загиналите момичета припомни, че е имало свидетел, който преди девет години е разказал, че по сградата са били събаряни стени и затова се е срутила, но по-късно се отказал от показанията си. Става дума за Николай Александров, който е участвал в разчистването на сградата и беше заявил в разпит пред съдия, че с други работници са получили нареждане лично от Кирчев да изкъртят носещите колони, съобщава "Правен свят".

По време на многогодишното разследване експерти също даваха заключение, че срутването е настъпило заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати, но най-вече заради премахване на вътрешни преградни стени.

Въпреки това, дълго време делото не можеше да стигне до съда, като веднъж дори беше прекратено, но постановлението беше отменено от съда. В края на 2014 г. наблюдаващият прокурор свали обвиненията само от собственика Кирчев, след като беше преценил, че не е извършил нищо, с което да е причинил смъртта на двете момичета. Това постановление също беше отменено от съда, който беше категоричен, че няколко експертизи доказват връзката между възложените от Кирчев строително-ремонтни дейности и срутването на сградата.

Тогава съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд изрично посочи, че разследващите не са проявили необходимата активност за проверка на показанията на свидетеля Николай Александров, нито за установяване състоянието на сградата, непосредствено преди срутването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови