Започна делото срещу полицейския шеф в Пловдив

OFFNews 22 май 2021 в 18:31 3801 0

Началникът на 3 РПУ в Пловдив Самуил Хаджиев

В Окръжния съд в Пловдив започна делото по искането на прокуратурата за постоянен арест за задържаните двама полицаи и други двама техни съучастници, обвинени за тежки криминални престъпления. По решение на съда, заседанието е закрито заради използвани в разследването СРС и наличието на интимни подробности в материалите, съобщи БНР. 

Сред обвиняемите са началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев и соченият за негов приближен - полицай Атанас Качаков. Всички бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност” на МВР в сряда сутринта.

На влизане в съдебната зала адвокатът на Хаджиев Димитър Марковски съобщи, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е присъствал и директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев:

"На г-н Хаджиев ролята е била такава, че, в качеството на началник на Трето районно, при получена оперативна информация - сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът трябва да изпълни служебните си задължения. Той информира ръководителя комисар Рогачев, който - на място също човек - отива и взима отношение да провери тази информация. Каква е логиката на това обвинение при тези факти".

Според адвокат Димитър Марковски няма доказателства и по другите две обвинения срещу Хаджиев. Едното е за оказан натиск спрямо ръководителката на отдел „Разследвания" в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма и да бъде образувано досъдебно производство, без да има основание за това; а другото - за дължане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да е взел необходимите мерки за сигурност.

Очаква се съдът да се произнесе по мерките за неотклонение на четиримата арестувани до няколко часа .

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления.

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право законно да я произвежда за медицински цели. Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно.

Преди това, на 31 март тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ полицай, за извършване на обиск и конфискация на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство. За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Освен това полицейският началник е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхраняване в нарушение на правилата.

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28 годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.

Четиримата обвиняеми – двамата полицаи и другите двама цивилни са в ареста за срок до 72 часа. В събота прокуратурата внася в съда искане за постоянното им задържане под стража.

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Що се отнася до шефа на районното управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови