Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зам.-шефът на ЕК похвали Крум Зарков за усилията му за съдебната реформа

OFFNews 09 февруари 2023 в 11:28 1948 1

Йоурова

Снимка Архив

Вера Йоурова

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова е оценила усилията на екипа на министъра на правосъдието Крум Зарков за законодателните изменения, свързани с реформата на съдебната система и по-специално със създаването на механизма за отчетност и контрол на главния прокурор, съобщиха от правосъдното ведомство.

Тя подчертала, че Европейската комисия очаква тези усилия да продължат и да се увенчаят с приемане на ключовите изменения в НПК, Закона за съдебната власт и други закони.

"Навременното приемане на тези реформи е важно за постигане на целта за окончателно закриване на Механизма за сътрудничество и оценка, за изпълнение на ангажиментите в Националния план за възстановяване и устойчивост и за положителен доклад за България в рамките на хоризонталния Механизъм за върховенство на правото на ЕС", е казала Йоурова по време на видеоконферентен разговор със Зарков.

Двамата са обсъдили още постигнатите до момента резултати и приоритетите на Министерството на правосъдието през следващите месеци.

"Законопроектите ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент", съобщил служебният правосъден министър.

В началото на февруари стана ясно, че България ще бъде обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. Този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона. Това съобщи мимоходом служебният външен министър Николай Милков при отчета си за свършеното от МВнР в първия кабинет на Румен Радев. На практика това означава връщане към спряното вече наблюдение на Европейската комисия по механизма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews