Заловиха хероин за 32 млн. лв. във Варна. Пратката е от Дубай (обновена)

Задържан е митничар и собственика на фирмата вносител

OFFNews 16 февруари 2021 в 10:16 3427 0

Солидно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв, са задържани във Варна.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев от профила си в Туитър.

Хероинът е внесен през пристанище Варна. Задържан е в Търговище при прехвърляне на пратката от един на друг камион. Има арестувани в хода на акцията, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

"Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция "Митници", които отново защитиха нашите деца. България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението!", написа още в Туитър ръководителят на държавното обвинение.

Малко по-късно днес стана ясно, че Окръжната прокуратура във Варна е привлякла към наказателна отговорност двама мъже (на 35 г. и на 45 г.). Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е затвор от 10 до 15 г. и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

На 7 февруари в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от Дубай. На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията страна на произход на пратката е Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка в три от контейнерите са намерени битумни ролки, които се различавали по цвят и надписи от останалите. Установено е, че 71 ролки са с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета с кафяво прахообразно вещество. Проверката установила, че става дума за хероин.

Незабавно е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично веществоОт събраните доказателства се разбира, че в контрабандата са участвали собственикът на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митнически пункт (45 г.). Те са задържани за 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови