Задържаният за убийството на тийнейджър е пуснат под домашен арест (допълнена)

OFFNews 08 юни 2020 в 09:58 2055 0

Задържаният за убийството на 16-годишно момче в столичния квартал „Димитър Миленков” е пуснат под домашен арест, въпреки че е с криминално минало, съобщи Нова тв.

Миналия четвъртък тийнейджърът почина след побой, а обвиненият за смъртта му 28-годишен мъж е с предишно осъждане. Инцидентът се случва след случайна среща между убития и неговия братовчед и Атанас. Според свидетели нападателят се засилил към младежа и го ударил в гърдите. Предполага се, че това е отмъщение, тъй като починалото момче е уличило Атанас за продажба на наркотици.

Близките на починалия реагираха остро на решението на съда и заявиха, че ще търсят правата си. "Още не сме изкарали детето от моргата, а убиецът е на свобода. Как е възможно това? Заплашвал е и свидетелите, че ще ги убие. Искаме доживотен затвор", реагираха роднините на загиналия.

Прокуратурата ще обжалва мярката за неотклонение.

В днешното съдебно заседание прокурорът от Софийска градска прокуратура е изложил мотивите за това - наличието на изискуемите от закона две предпоставки за неговото задържане. Това са съпричастността на обвиняемия А.Г. към извършеното тежко умишлено престъпление, както и реалната опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Държавното обвинение е посочило, че в случая се касае за изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца. Били са представени данни за това, че обвиняемият А.Г. е предлагал парични суми на пет лица, за да свидетелстват, че смъртта на момчето е настъпила вследствие на удар от кон. Приложено е било свидетелство за три други осъждания. Въпреки това, съдът е приел, че няма опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. Поради това му е определил домашен арест.

Софийска градска прокуратура ще оспори изводите на Софийски градски съд като неправилни и незаконосъобразни. Предстои да бъде внесен протест, с който ще иска да бъде отменено първоинстанционното определение относно мярката за неотклонение спрямо А.Г., като тя да бъде изменена в „задържане под стража“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови