Задържаха украинка, издирвана в Танзания за контрабанда на 116 костенурки

OFFNews 10 март 2023 в 11:18 1907 1

костенурка

Снимка БТА/Архив

Костенурката е защитен вид.

В България е задържана украинска гражданка, издирвана от властите в Танзания, за незаконно притежание и контрабанда на 116 костенурки от защитен вид. Наложена й е мярка "временно задържане" за срок до 40 дни по искане на Окръжната прокуратура в Бургас, съобщиха от пресслужбата й.

О. К. е издирвана от властите в Танзания чрез Интерпол. Спрямо нея в Танзания се провежда наказателно преследване за незаконно притежание и контрабанда на костенурки. Те са държавна собственост и са били изнесени през международно летище в Танзания. За посоченото престъпно деяние наказателният закон там предвижда затвор до 30 г., посочиха от прокуратурата в Бургас

Украинката е установена от българските власти на 28 февруари на Граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". Престъпленията, за които тя е издирвана в Танзания, имат аналог и в българския наказателен кодекс.

Постановената по отношение на О. К. мярка "временно задържане" за срок до 40 дни е окончателна, тъй като тя е потвърдена от Апелативния съд в Бургас по време на съдебно заседание, проведено вчера.

Предстои искането за екстрадиция на украинската гражданка да бъде разгледано по същество пред Окръжния съд в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

10.03 2023 в 12:34

Добре де, как така са установили, че изнася костенурки, но са я оставили да го направи, вместо да я арестуват още на летището?