За пръв път в историята жена застава начело на КС

OFFNews 16 ноември 2021 в 12:06 2587 0

Снимка БНР

За пръв път в историята на Конституционния съд жена ще е негов председател и това е Павлина Панова. Тя спечели доверието на колегите си срещу конкурента си Таня Райковска, съобщи "Лекс".

Панова ще замени на поста досегашния шеф на КС проф. Борис Велчев.

Павлина Панова е конституционен съдия от 2018 г., а Таня Райковска три години по-рано. И двете бяха избрани от Общото събрание на върховните съдии.

54-годишната Павлина Панова е дългогодишен наказателен съдия. Преди да бъде избрана в КС е ръководила Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дълги години беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Панова беше кандидат за председател на ВКС, но преди 7 години. Висшият съдебен съвет предпочете пред нея Лозан Панов.

Първият председател на КС е Асен Манов. След него съда оглави проф. Живко Сталев. След това за по три години го ръководиха Христо Данов и Неделчо Беронов. След това по един мандат начело на КС изкараха Румен Янков, Евгени Танчев и Димитър Токушев. Доскорошният председател на КС проф. Борис Велчев на два пъти получи подкрепата на колегите си и ръководи съда в продължение на 6 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови