ВСС затяга разходите. Съветът настоява магистрати и служители да платят публичните си задължения

OFFNews 02 април 2020 в 16:45 15192 0

Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет призова магистратите и служителите да платят всичките си лични публични задължения, за да бъде подпомогната дейността по събиране на приходите. То ще доведе до подобряване дейността в публичния сектор, съобщи Лекс. Решението е за затягане на финансовата дисциплина.

В него не е посочено за какви публични задължения става дума, тъй като данъците и осигуровките на магистратите и служителите са за сметка на бюджета, но вероятно се имат предвид данъците върху доходите от наеми, хонорари, задълженията за местни данъци за имоти и автомобили и такса смет.

Освен това бюджетната комисия призовава всички председатели на съдилища и шефове на прокуратури да ограничат разходите.

Според решението ръководителите трябва да предприемат конкретни антикризисни мерки и действия за ограничаване на разходите по бюджетите им. За целта те трябва да „дефинират приоритетите си, така че при изпълнението на бюджетите си до края на 2020 г. да не бъдат поемани ангажименти, които финансово не са обезпечени, както и недопускане формирането на просрочени задължения“. Другото, което трябза да направят началниците на съдилища и шефовете на прокуратури е да направят на всички сключени договори по отношение на финансовата им обезпеченост и крайните срокове за тяхното изпълнение.

Бюджетната комисия е уведомила административните ръководители, че няма да се отпускат средства за придобиване на дълготрайни материални активи, текущи ремонти и др. Такива ще бъдат извършвани само по изключение – при аварийни и непредвидени обстоятелства.

Шефовете на съдилища и прокуратури ще трябва да уведомят бюджетната комисия за предприетите мерки за намаляване на разходите. За това ще бъде информирано и Министерството от финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови