ВСС тръшна вратата на съдебните зали за медии и публика

OFFNews 12 май 2020 в 21:57 4290 0

Съдебните заседания ще се провеждат в отсъствието на журналисти и публика. Вместо това ще има прессъобщения на съответните пресаташета на съдилищата. Това скандално решение взе Висшият съдебен съвет след края на извънредното положение. Членът на съвета Боян Новански обясни недопустимото решение с факта, че журналистите обикаляли палатите и се чудели с какво и с кого да се заядат. Публичността на процеса е една от гаранциите за справедливостта му, но ВСС гласува да допусне само страните и адвокатите да влизат в съдебните зали.

Атанаска Дишева предложи достъпът до съдебните зали да бъде осигурен поне по обществено значимите дела, но това не беше прието, съобщи Lex.bg. Прие се пресаташетата на съдилищата да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Също така протоколът от заседанието по възможност ще бъде публично обявен.

Съветът реши още, че делата ще се насрочват в графиците през по-голям интервал, за да бъдат проветрявани и дезинфекцирани залите. Допуска се възможност делата, включително и мерките за процесуална принуда, да се гледат чрез видеоконферентна връзка.

Строги изисквания има и към влизащите в съдебните палата - те трябва да имат предпазни средства. Въвежда се еднопосочност на движението вътре в сградите. Запазва се обслужването на гражданите и страни на едно гише, като в по-големите съдилища може да бъдат и повече. 

Поне веднъж месечно призовкари и служители от регистратурата ще се тестват с PCR тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови