ВСС незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарка срещу Янева

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 13:13 1919 2

Висшият съдебен съвет (ВСС) незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за разработката "Червеи", става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

ВАС отмени решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда, съобщава "Правен свят". Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

След като избухна скандал около разработката "Червеи" министърът на правосъдието Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева. Тогава Иванов поиска тя да бъде уволнена заради действията ѝ по разработката "Червей", както и заради това, че позволила 4 пъти за 300 дни незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

През втората половина на март обаче ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева, като 7 от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха "за" образуването на дисциплинарка срещу бившата шефка на градския съд, 7 "против" и 4 "въздържал се".  

Тогава мотивите на ВСС да откаже производство не са известни, тъй като обсъжданията на такива предложения са закрити.

Припомняме, че заради аферата "Червей" и това, че е позволила незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), Янева беше временно отстранена от ВСС от поста ѝ на председател на съда и като съдия. Няколко дни след това подаде оставка административен ръководител на Софийски градски съд.

Владимира Янева, която е семейна приятелка с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, е разследвана за противозаконно разрешаване на СРС-та по “Червей” в периода септември 2013- юни 2014 година.

Срещу Янева има едно дисциплинарно производство - заради лошото управление на Софийски градски съд. То беше образувано по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на министър Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 14:53

Хайде пак ВСС видно показва зависимости. Приятелката на ЦЦ и ДП много я пазят нещо. ББ защо мълчи и пречи на реалните реформи в съдебната система? Кой му запуши устата и с какво?

05.08 2015 в 14:14

и са к'во? На другарски съд ли ще ходят....

има една група хора, наричана ВСС, които по конституция са над закона. За тях закон няма. Те могат да извадят личното си оръжие и да застрелят когото поискат пред камерите на всички телевизии и нищо, абсолютно нищо не може да им се случи по закон.....

това са избистрили великите ни конституционалисти....