Врачанска адвокатка “уреждала” изпити и каквото клиента си поиска

Георги Ангелов 08 март 2020 в 17:33 8956 0

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Специализираната прокуратура и ГДБОП са разбиха организирана престъпна група за различни измами във Враца.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разказа, че на 5 март 2020 г. е била проведена операция по неутрализиране на престъпната група, действаща на територията на област Враца. Това е станало под надзора на Специализираната прокуратура и е във връзка с образувано през месец май 2018 г. досъдебно производство.

"Организираната престъпна група е реализирала успешно престъпната си дейност през годините, като е използвала авторитета, доверието и публичния облик на адвокатската професия. В групата участва действащ адвокат, който е вписан в Адвокатска колегия-Враца. В състава на групата участва и нейната дъщеря, която също се е представила за адвокат, както и още две лица от мъжки пол от Враца, които са криминално проявени и осъждани за измами и документни престъпления", каза Милева.

Тя допълни, че по-голямата част от пострадалите лица са били клиенти на адвоката, като адвокатът, освен адвокатска услуга и консултации, предлагала и друг вид нестандартни услуги, като това да урежда държавни и семестриални изпити в Нов български университет и Варненски свободен университет.

"В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, при които участниците в организираната престъпна група срещу заплащане можели да извършват определена услуга на пострадалите лица, като например да настанят техен възрастен близък в старчески дом, да узаконят документи на определени сгради или да закупят общински жилища. За тази цел друг участник в групата се преобразявал в различни роли – като преподавател или асистент в университет, прокурор, медиатор, общински служител и др. По този начин пострадалите лица заплащали суми в размер от 500 до 14 000 лв., за да им се извърши съответната услуга. Парите били разделяни между участниците в групата", обясни Милева.

Тя заяви, че при извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите лица жилища и такива на техни близки, са намерени множество печати на различни институции, в това число и на ОДМВР-Враца, Софийска районна прокуратура, Районен съд-Враца и др.

"Намерени и иззети са и множество оръжия и боеприпаси, наркотично вещества готови за разпространение самоделно взривно устройство, съдържащо 400 грама тротил с прикачена към него батерия, магнит и механизъм за активация чрез дистанционно управление. Открита е и цифрова фреза, предназначена за производство на монети от един български лев", каза още говорителят на главния прокурор.

Тя подчерта, че към момента на четиримата участници в престъпната група е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция "Фокус". В него взеха участие говорителят на главния прокурор Сийка Милева, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Николай Димитров и Стоян Темелкиев от Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови