Военната прокуратура проверява здравния министър Николай Петров

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2017 в 14:05 12880 1

Военната прокуратура проверява здравния министър Николай Петров

Военно-апелативната прокуратура е започнала проверка по случая със здравния министър Николай Петров. Прокурорите са изискали преписката по от Военно-окръжната прокуратура в София, която е отказала да образува разследване.

Одитния доклад на ВМА е постъпил в прокуратурата през март 2017 г., който включвал оценка на законосъобразността и управлението на бюджетните средства за периода 01.01.2014г. – 31.01.2017г., изготвен от Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната.

В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

От прокуратурата обаче уточняват, че в доклада липсват констатации, че поръчките са печелени от лица, свързани с директора на ВМА по това време проф. Петров.

Чрез програмата за случайно разпределение, за наблюдаващ прокурор е определен майор Адалберт Живков Кръстев – военен прокурор при ВОП-София. Възложена е проверка, която е извършена от военен следовател.

Военният следовател е приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство, поради това, че няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. На 08.06.2017г. постановлението е изпратено на Министъра на отбраната и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Поради появилите се в медиите коментари относно съдържанието на одитния доклад, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна проверка над законосъобразността на постановения от ВОП - София пъроинстанционен прокурорски акт.

За резултатите от осъществения служебен контрол от Военно-апелативна прокуратура, обществеността ще бъде информирана своевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови