ВКС ще се занимава с дела от началото на карантината досега

OFFNews 01 април 2020 в 13:16 13107 0

Със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов съдът ще образува дела по постъпилите от началото на извънредното положение до днес книжа и ще започне да обявява решенията си, съобщи Лекс. 

Панов е разпоредил „да бъде създадена необходимата организация за образуване на касационни производства по постъпили във ВКС книжа от 13 март 2020 г. до 1 април 2020 г., както и за обявяване на постановените съдебни актове по граждански, търговски и наказателни дела при съобразяване на въведените ограничителни мерки за безопасност“.

С този акт Панов отмени предишната си заповед, с която беше прекратено образуването на дела с изключение на изрично изброените от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Вчера колегията отказа да промени решението си и да разреши на съдилищата да обявяват актовете си, както и да образуват дела по време на извънредното положение. Искания в тази посока отправиха много адвокати, като изтъкнаха, че ако всички решения, написани през дните на епидемията, бъдат обявени накуп, това ще създаде сериозни затруднения.

Повечето актове, които постановява ВКС, са окончателни. Проблемите, които ще възникнат след отмяната на извънредното положение и възобновяването на нормален режим на работа в съдилищата, обаче са свързани най-вече с подлежащите на обжалване решения и определения. Причината – адвокатите и гражданите ще трябва да подготвят жалби по огромен брой дела за кратък период от време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови